Antena 3 CNN Actualitate ANPC a dat amenzi de peste 15 milioane lei numai în luna octombrie

ANPC a dat amenzi de peste 15 milioane lei numai în luna octombrie

ANPC a dat amenzi de peste 15 milioane lei numai în luna octombrie
Sursa foto: Raport ANPC pe luna octombrie
09 Noi 2009   •   15:42

În luna octombrie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a realizat peste 10.000 de controale în toată ţara şi a amendat operatorii economici cu aproape 15.200.000 de lei, dintre care peste 300 de reclamaţii au fost în domeniul bancar, după cum arată un comunicat al ANPC şi remis către Antena3.ro.

Bilanţul lunii octombrie 2009 indică faptul că Autoritatea a întreprins 11.129 acţiuni de control, a aplicat 7596 de sancţiuni, dintre care amenzile au reprezentat valoarea de 15.114.040 de lei. Numărul de reclamaţii a fost de 4.319, numărul de produse şi servicii oprite definitiv de la comercializare de 59, iar opririle temporare de la comercializare până la remedierea deficienţelor au însumat 127 de cazuri. În 50 dintre ele s-a suspendat temporar activitatea.

În domeniul serviciilor bancare au fost înregistrate, la nivel naţional, 333 de reclamaţii, în urma cărora ANPC a dat amenzi contravenţionale în valoare de 107.500 de lei.

Printre acţiunile tematice de control desfăşurate la nivel naţional, Autoritatea a avut în vedere calitatea şi modul de comercializare a produselor alimentare în supermarketuri, comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie, calitatea şi modul de comercializare a gemurilor, jeleurilor şi marmeladelor, dar şi respectarea legislaţiei privind combaterea efectelor consumului produselor din tutun în discoteci.

Apoi, ANPC a vizat respectarea modului de distribuţie a produselor alimentare prin Programul guvernamental lapte-corn, modul de comercializare a produselor de pescuit, al celor pentru construcţii, respectarea condiţiilor de introducere pe piaţă a maşinilor de spălat rufe de uz casnic, precum şi modul de comercializare a produselor în magazinele de tip ?orice produs...?, respectarea prevederilor legale privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice şi verificarea respectării securităţii utilizatorilor de echipamente electrice de joasă tensiune.

ANPC, ca punct naţional de contact pentru Sistemul de schimb rapid de informaţii privind produsele periculoase destinate consumatorilor - RAPEX, a transmis de la Comisia Europeana către Direcţia de supraveghere a produselor şi serviciilor din cadrul ANPC un număr de 119 de notificări privind produse nealimentare periculoase.

Tot în luna octombrie a fost finalizat şi trimis spre publicare în Monitorul Oficial al României, Ordinul privind aprobarea Normelor pentru aplicarea Legii 289/2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor persoane fizice. De asemenea, ANPC lucrează la finalizarea Ordinului privind unele măsuri de informare a consumatorilor de către operatorii care desfăşoară activităţi de schimb valutar.

De asemenea, prin Direcţia Metale şi Pietre Preţioase, ANPC a emis luna trecută 50 de autorizaţii pentru desfăşurarea de operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase şi 78 de buletine de analiză fizico-chimică pentru pietrele preţioase.

Antena3.ro

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close