Antena 3 CNN Actualitate ANPC atenţionează: Aveţi grijă la patinoare. Amenzile au depăşit 21.000 de lei

ANPC atenţionează: Aveţi grijă la patinoare. Amenzile au depăşit 21.000 de lei

ANPC atenţionează: Aveţi grijă la patinoare. Amenzile au depăşit 21.000 de lei
Sursa foto: Amenzi la patinoarele din tara
01 Feb 2010   •   12:13

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat la începutul lunii ianuarie dacă drepturile consumatorilor sunt respectate în incinta patinoarelor din ţară, conform unui comunicat de presă remis de Autoritate către Antena3.ro. Astfel, ANPC a amendat operatorii economici cu peste 21.000 de lei, iar la trei dintre cele peste 50 de firme controlate a hotărât oprirea temporară a prestării serviciilor.

În perioada 11?15 ianuarie 2010, ANPC a controlat la nivel naţional dotările corespunzătoare pentru prestarea serviciilor din patinoare şi care au implicat riscul accidentărilor mecanice sau de alta natură, eliberarea bonului pentru serviciul efectuat şi informarea completă şi corectă a consumatorilor în cazul închirierii echipamentelor. În acelaşi timp, comisarii ANPC au verificat afişarea în mod vizibil a informaţiilor privind denumirea firmei, a programului de funcţionare, a listei serviciilor prestate şi a tarifelor aferente practicate.

Astfel, au fost controlaţi 51 de operatori economici, iar comisarii ANPC au observat abateri la 26 dintre aceştia, au aplicat 12 amenzi contravenţionale, în valoare de 21.400 de lei, precum şi 14 avertismente. Pentru trei dintre firme, inspectorii au hotărât oprirea temporară a prestării serviciului până la intrarea în legalitate.

De exemplu, un operator economic din judeţul Harghita nu avea afişate tarifele corespunzătoare unei ore de patinaj liber, iar un altul, din Satul-Mare, nu avea afişate tarifele pentru închirierea echipamentului. În judeţele Prahova, Baia-Mare, Mehedinţi şi Bucureşti inspectorii au constatat că la unii operatori economici nu erau asigurate dotările pentru prestarea serviciului, respectiv mocheta din zona de acces în patinoar era deteriorată, spaţiile şi dotările prezentau riscul accidentărilor mecanice, grupurile sanitare erau neîncălzite, substanţele pentru curăţare şi dezinfectare a grupurilor sanitare lipseau, precum şi stingătoarele de incendiu.

Atenţie la gheaţă, echipamente şi condiţii!

Comisarii ANPC au mai constatat abateri precum neafişarea la loc vizibil a informaţiilor legate de condiţiile de închiriere a patinelor, a informaţiilor legate de situaţiile de deteriorare sau furt a acestora, dar şi neconcordanţe între tariful afişat şi cel înscris pe biletele eliberate consumatorilor.

Apoi, un patinoar din judeţul Vrancea nu avea afişate informaţiile privind accesul la patinoar şi prezentarea unui act de identitate pentru închirierea echipamentului, precum şi condiţia de a aduce o pereche de şosete, pentru a putea închiria patinele. De asemenea, nu apăreau afişate nici detaliile privind interdicţia legată de consumul de băuturi şi alimente în incinta patinoarului, interdicţia accesului pe patinoar a copiilor sub 14 ani, fără a avea acordul părinţilor, dar şi a persoanelor aflate în stare de ebrietate.

ANPC le recomandă consumatorilor să se informeze asupra tarifelor pe timp de o oră practicate la patinajul liber pentru adulţi, minori şi pentru însoţitorii minorilor, dar şi pentru cele practicate la închirierea echipamentului. Clienţii patinoarelor mai trebuie să fie atenţi la condiţiile de închiriere a patinelor şi la obligaţiile părţilor în cazul deteriorării şi furtului echipamentelor închiriate, precum şi în situaţia accidentărilor.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: patinoar control amenzi ANPC
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close