Antena 3 CNN Actualitate Eduard Cozminschi (ANPC) trage semnalul de alarmă! Acestea sunt măştile care fac mai mult rău decât bine

Eduard Cozminschi (ANPC) trage semnalul de alarmă! Acestea sunt măştile care fac mai mult rău decât bine

Scandalul măştilor neconforme expune limitele competenţei şi voinţei autorităţilor: aceste măşti nu ar trebui să existe pe piaţă, dar sunt libere la comercializare, cu minima condiţie de a fi semnalate ca atare.

Eduard Cozminschi (ANPC) trage semnalul de alarmă! Acestea sunt măştile care fac mai mult rău decât bine
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    27 Noi 2020   •   12:15

Afacerea achiziţiei şi distribuţiei de măşti necorespunzătoare a ajuns la Parchetul General dar, până ce investigaţia va produce o decizie, produsele respective se pot comercializa, deşi responsabilii din instituţiile statului îi îndeamnă pe oameni să nu cumpere măştile, dacă acestea nu le protejază sănătatea.

Ministrul Economiei a semnalat că jumătate dintre măştile vândute în România nu sunt conforme

Soluţia aplicării unui colant de avertizare a fost avansată de ministrul economiei, Virgil Popescu, cel care a semnalat că jumătate dintre măştile de pe piaţa românească sunt neconforme. Tot Popescu a spus că acestea nu pot fi retrase de pe piaţă.

Preşedintele ANPC Eduard Cozminschi a explicat la Antena 3 ce înseamnă măştile neconforme şi ce riscă din punct de vedere legal şi sanitar cumpărătorii acestora.

"Neconformitate în cazul măştilor înseamnă că aceastea nu protejează în cazul virusurilor, în cazul de faţă împotriva COVID 19. Elementele filtrante nu corespund scopului pentru care sunt achiziţionate. Gradul de filtrare este mai mic de 95%, pragul acceptat în comunitatea europeană pentru produsele de protecţie.
(Întrebare: Deci vor exista pe piaţă măşti care nu protejază şi nu ştim de ce le-am cumpăra).
De asta s-a ajuns la această concluzie, la necesitatea unui ordin care să oblige comercianţii ca pe produsele care nu protejază împotriva COVID să existe avertisment, pentru ca oamenii să cumpere sau să nu cumpere, în cunoştinţă de cauză.
(Întrebare: Legea spune să purtăm masca pe stradă şi în spaţiile publice închise. Ce tip de mască? Dacă le cumpărăm pe cele care nu protejază, suntem în legalitate?)
Este logic că populaţia trebuie să cumpre acele măşti care le protejază oamenilor sănătatea şi siguranţa personală. Acele măştile presonalizate sunt interzise", a precizat preşedintele ANPC.

 

×
Subiecte în articol: ANPC măşti neconforma Eduard Cozminschi
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close