Antena 3 CNN Actualitate ANPC: Sfaturi practice privind achiziţionarea alimentelor de sărbători

ANPC: Sfaturi practice privind achiziţionarea alimentelor de sărbători

ANPC: Sfaturi practice privind achiziţionarea alimentelor de sărbători
11 Dec 2008   •   18:01

Pentru că sărbătorile de iarnă ne bat în geam în câteva săptămâni, iar proviziile cu mâncare au crescut în coşurile de cumpărături ale românilor, inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) îi sfătuiesc pe consumatori să aibă grijă la achiziţionarea de alimente. Zilele trecute, Antena3.ro vă prezenta recomandările ANPC pentru măsline şi pentru produsele de panificaţie. Conform datelor obţinute de la Biroul de Presă al ANPC, Antena3.ro vă detaliază sfaturile de care ar trebui să ţină cont consumatorii la cumpărarea alimentelor din magazine, precum şi ce trebuie să aibă în vedere aceştia la intrarea în unităţile de alimentaţie publică.
Primul sfat pe care ANPC îl are pentru consumatori, legat de cumpărarea alimentelor din magazine, este acela de a verifica data durabilităţii minimale a produsului şi lista ingredientelor respectivului produs. De asemenea, clientul ar trebui să verifice dacă este respectată temperatura la care trebuie depozitat produsul alimentar ales şi să respecte şi acesta această temperatură acasă. ANPC mai recomandă consumatorilor să nu congeleze un produs alimentar dupa ce a fost decongelat, dacă producătorul interzice această acţiune şi să nu cumpere alimente din locuri neautorizate.
In ceea ce priveşte sfaturile de care ar putea ţine cont consumatorul la intrarea în unităţile de alimentaţie publică, Autoritatea Naţională pune accentul pe acordarea unei atenţii deosebite stării de curăţenie din unitate, având în vedere faptul că la unele controale ale inspectorilor s-au constatat incinte cu pereţi murdari, cu zugrăveala exfoliată, feţe de masă murdare, cu urme ale arsurilor provocate de ţigări, scaune dezlipite, grupuri sanitare murdare, nedotate cu săpun şi hârtie igienică şi în care mirosul de clor te ?sufocă?.
Clientul ar putea să analizeze în lista meniu afişarea cantităţilor produselor oferite, cât şi a preţurilor aferente, apoi modul de prezentare a personalului de servire, adică echipamentul de protecţie, curaţenia mâinilor, prezenţa tăieturilor. Consumatorul mai este sfătuit să se uite cu atenţie, în lumină, la gradul de curăţenie al paharelor existente pe masă, să analizeze gradul de curăţenie a tacâmurilor, dar şi să analizeze organoleptic felurile de mâncare aduse, iar dacă aceştia au suspiciunea de produs alterat, sunt sfătuiţi de ANPC să refuze mâncarea.
In cazul fripturilor, prezenţa unor zone ?mai arse? poate masca un anumit grad de alterare a cărnii din care a fost preparată şi, deşi este greu de apreciat, în cazul în care consumatorul are de la început suspiciuni privind cantitatea netă a porţiei, ar trebui să refuze produsul şi să solicite cântărirea acestuia.
Paula Safta, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: alimente ANPC sărbători
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close