Antena 3 CNN Actualitate ANSVA anunță că în România a intrat carne de curcan de la ferme infestate cu gripă aviară

ANSVA anunță că în România a intrat carne de curcan de la ferme infestate cu gripă aviară

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost notificată de Comisia Europeană (CE) cu privire la faptul că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricţie din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificaţi curcani, iar produsele obţinute au fost livrate către mai multe state membre, printre care şi România.

ANSVA anunță că în România a intrat carne de curcan de la ferme infestate cu gripă aviară
Sursa foto: foto: Pixabay.com
17 Ian 2020   •   17:18

Potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii, din analiza informaţiilor primite, a rezultat faptul că astfel de produse au fost introduse în România prin trei unităţi de depozitare, de pe raza judeţului Bihor.

"Comisia Europeană a transmis o notificare Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin care informează că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricţie din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificate păsări (curcani), iar produsele obţinute au fost livrate către mai multe state membre, printre care şi România. În regim de urgenţă, ANSVSA a dispus serviciilor sanitare veterinare de la nivel teritorial să acţioneze de urgenţă pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor în cauză, retragerea de la comercializare şi incinerarea acestora, în conformitate cu prevederile Directivei 94/2005", se menţionează în comunicatul citat.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, joi, prezenţa virusului gripei aviare H5N8 în probele prelevate de la găinile ouătoare ce aparţin fermei societăţii Karin SRL din localitatea Seini, judeţul Maramureş, potrivit unui comunicat al ANSVSA.

"S-a intervenit prompt prin activarea Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din judeţului Maramureş şi activarea Unităţii Operaţionale Centrale condusă de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu. Din dispoziţia preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, o echipă de specialişti în patologie aviară din cadrul instituţiei s-a deplasat în judeţul Maramureş încă din data de 14.01.2020, pentru a participa la ancheta epidemiologică şi a supraveghea aplicarea măsurilor procedurale", se arată în comunicat.

×
Parteneri
Programul Rabla 2024 începe astăzi!
x close