Antena 3 CNN Actualitate ANSVSA: Garantăm că puii cu Salmonella nu au ajuns pe piaţă

ANSVSA: Garantăm că puii cu Salmonella nu au ajuns pe piaţă

ANSVSA: Garantăm că puii cu Salmonella nu au ajuns pe piaţă
Sursa foto: Foto: lululuathome.com
de M.Z.    |    08 Mar 2013   •   23:44

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ţurcanu, a declarat, vineri, că instituţia oferă garanţii "100 la sută" că puiul contaminat cu Salmonella, descoperit la o fermă din ţară, nu a ajuns pe piaţă, informează Mediafax.

Ţurcanu a dat asigurări că, în acest moment, pe piaţă nu se află nici carne de pui de la ferma unde au fost depistate 37.000 de păsări infectate cu Salmonella, şi nici lapte cu aflatoxină peste limitele admise, descoperit la o altă fermă.

Întrebat despre provenienţa puiului şi laptelui contaminate, Ţurcanu a răspuns că "este lipsit de profesionalism" să dea astfel de informaţii. 

În schimb, Ţurcanu a susţinut că întreaga cantitate de lapte neconform depistată a fost distrusă, ca şi cea de carne de la păsările infectate cu Salmonella.

ANSVSA a anunţat, vineri, că a descoperit la o fermă de pui 37.000 de păsări contaminate cu Salmonella enteritidis, după care instituţia a dispus distrugerea întregii cantităţi de carne rezultată. Totodată, în ferma respectivă s-au luat măsuri de curăţenie şi dezinfecţie, urmând să fie recoltate probe pentru verificarea eficienţei acestei măsuri.

Infecţiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, afectând omul prin intermediul mâncării sau apei infectate. Simptomele cele mai frecvente sunt greaţa, durerile abdominale, diareea şi voma. Aceste simptome încep să-şi facă apariţia de obicei la 12 - 72 de ore după ingerarea alimentului contaminat.

Un alt tip de salmonella, mai rar, este cel care dă simptome mult mai grave, printre care şi febra enterică.

Joi, ANSVSA a anunţat că a oprit de la livrare laptele crud produs de o fermă, după ce a depistat în produs aflatoxină peste limitele admise, dispunându-se verificări în toată ţara, de la producători la unităţi de procesare a laptelui.

Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate, în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.




×
Subiecte în articol: pui ANSVSA
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close