Antena 3 CNN Actualitate Antonescu: Ideea moderatorului trimis în România, pur şi simplu o confuzie de traducere

Antonescu: Ideea moderatorului trimis în România, pur şi simplu o confuzie de traducere

Antonescu: Ideea moderatorului trimis în România, pur şi simplu o confuzie de traducere
Sursa foto: Foto: Intact Images
13 Iul 2012   •   21:41

Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu a declarat, vineri, că informaţia privind trimiterea în România a unui "moderator" reprezintă o confuzie de traducere, de care presa se face vinovată şi a arătat că nimeni, la nivelul Uniunii Europene, nu s-a gândit la aşa ceva, scrie Mediafax.

Antonescu a arătat că premierul Victor Ponta a avut întâlniri, joi, cu conducătorii celor mai importante instituţii europene, Parlamentul European şi Comisia Europeană, pentru a spulbera confuzii, pentru a risipi îngrijorări şi pentru a continua o colaborare absolut normală cu aceste instituţii.
   
Antonescu a ţinut să precizeze că de acolo a auzit însă "lucruri care sunt foarte greu de imaginat şi foarte greu de confundat".
   
"S-a vorbit în presa română despre un moderator care să fie trimis sau să fie ales în România şi pentru România. Este pur şi simplu o confuzie de traducere, cred, legată de discuţiile pe care premierul Ponta le-a purtat. Discuţiile se refereau la Avocatul Poporului şi nicidecum la un mediator, ceva comparabil cu un înalt reprezentat al Naţiunilor Unite într-un stat din lumea a treia. Nici n-ar trebui să ne treacă prin cap aşa ceva şi fără niciun fel de îndoială nimeni la nivelul UE nu s-a gândit vreodată la aşa ceva", a explicat Antonescu.
   
El a adăugat că, prin asemenea confuzii, "ne facem rău singuri" şi a precizat că, dacă înţelege interesul iresponsabil al unor politicieni şi al uneltelor lor propagandistice, pentru presa corectă, pentru presa performantă, acest lucru este de evitat.
   
Preşedintele interimar a vorbit şi despre "observatorii trimişi la referendumul din România în sensul observatorilor care se trimiteau înainte de 1996 sau care se mai trimit şi acum în ţări foarte departe de graniţa UE".
   
"România este o ţară care, măcar atât, şi-a câştigat de mult şi definitiv credibilitatea că poate organiza alegeri şi chiar dacă aproape la fiecare rând de alegeri am avut contestaţii, am avut discuţii, nimeni nu mai pune, de aproape 20 de ani, la îndoială capacitatea statului român şi a instituţiilor româneşti de a organiza alegeri în propria ţară", a spus Antonescu.
   
Preşedintele interimar a dat exemplul alegerilor locale din 10 iunie, organizate de Guvernul Victor Ponta, care, în opinia sa, "nu au lăsat loc la niciun fel de îndoială".
   
"Dacă s-a vorbit de o monitorizare în sens larg a procesului de referendum, evident că asta nu poate fi confundat, pentru că nimeni la Bruxelles n-a făcut-o şi nu este cazul să o facem noi, cu vechiul sistem de observatori pentru ţări din afara democraţiei consolidate şi recunoscute2, a menţionat el.

×
Subiecte în articol: Crin Antonescu
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea
x close