Antena 3 CNN Actualitate Anunţul făcut de Patriarhia Română. Cât costă ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului

Anunţul făcut de Patriarhia Română. Cât costă ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului

Anunţul făcut de Patriarhia Română. Cât costă ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului
Sursa foto: Foto: www.catedralaneamului.ro
27 Mar 2014   •   18:27
Patriarhia Română a anunţat că lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului până la stadiul roşu-gri, adică pentru finalizarea construcţiei, fără tencuială, dar cu geamuri şi uşi, vor costa aproape 80 de milioane de euro.

"Iniţial costruile lucrărilor la roşu-gri, adică construcţia netencuită, dar cu geamuri şi uşi, au fost estimate la 100 de milioane de euro. După ce au fost reevaluate calculele, odată cu finalizarea lucrărilor din subteran, costurile au scăzut cu 20 de milioane de euro. Astfel că estimăm ca în final suima să fie de 80 de milioane de euro", a explicat pentru părintele Constatin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, citat de Mediafax.

Pentru lucrările de infrastructură şi pregăirea şantierului au fost cheltuiţi aproximativ 25 de milioane de euro, dintre care jumătate de la autorităţile statului şi jumătate de la cetăţeni din ţară şi din străinătate, a mai spus Stoica.

Edificarea viitoarei catedrale patriarhale se estimează a fi terminată în anul 2016.

Conform Patriarhiei, în cei trei ani de la începerea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului, sumele plătite către bugetul de stat, reprezentând impozite şi contribuţii sociale la salariile lucrătorilor de pe şantierul catedralei, TVA, acciză şi alte taxe, au fost în valoare de peste 40 milioane de lei, respectiv 9 milioane euro.

"Totodată subliniem faptul că paralel cu construirea Catedralei şi a altor biserici, în pofida crizei economico-financiare din ultimii ani, Biserica Ortodoxă Română continuă opera social-filantropică, medicală şi educaţională desfăşurată în beneficiul comunităţilor de români din ţară şi străinătate, care nu s-a diminuat, ci s-a amplificat. În acest sens, reamintim că pentru susţinerea acestor activităţi în anul 2013, Biserica Ortodoxă Română a cheltuit suma de peste 80.000.000 lei, cu 10 la sută mai mult decât în anul anterior pentru ajutorarea a aproape un milion de români în peste 780 de instituţii socio-medicale şi educaţionale proprii, respectiv cantine sociale, brutării, cabinete medicale, farmacii, centre educaţionale pentru copii, centre de zi pentru vârstnici, grădiniţe sociale şi after-school, centre pentru persoane fără adăpost, victime ale violenţei domestice şi ale traficului de persoane etc.", a mai precizat sursa citată.

Viitoarea catedrală patriarhală se construieşte din donaţii şi cu sprijin financiar de la bugetul de stat şi bugetele locale.

 

 

 

 

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close