Antena 3 CNN Actualitate Anunțul ministrului Mediului. Cazul ursului rănit în Harghita schimbă legea

Anunțul ministrului Mediului. Cazul ursului rănit în Harghita schimbă legea

Anunțul ministrului Mediului. Cazul ursului rănit în Harghita schimbă legea
Sursa foto: sursă foto: Facebook
18 Noi 2019   •   12:59

Ministrul Mediului, Costel Alexe, anunţă constituirea unui grup de lucru pentru modificarea HG 557/2016 astfel încât la nivelul judeţelor să existe comitete de urgenţă pentru a operaţionaliza mult mai bine intervenţia în cazuri similare cu accidentul produs sâmbătă seara, când un urs a fost lovit de o maşină, între localităţile Praid şi Sovata.

Citește Și Ministrul Mediului, despre cazul ursului lăsat să agonizeze în Harghita: „Toți cei care au greșit în acest caz trebuie să plătească”


„Astăzi cu colegii din minister, cu cei din Ministerul de Interne şi de la ANSVSA am stabilit că azi vor fi transmise adresele oficiale pentru constituirea grupului de lucru de modificare a lui 557/2016, astfel încât la nivelul judeţelor să avem comitete judeţene de urgenţă pentru a operaţionaliza mult mai bine tot ce înseamnă intervenţia în astfel de cazuri. (...) Pe 557/2016 odată modificat vom avea şi timpi de intervenţie stabiliţi. Vom şti exact cine, când şi cum trebuia intervenit încă de la primele ore ale accidentului, să nu trebuiască să treacă peste 10 ore când la Ministerul Mediului a venit o solicitare, solicitare care conform legii în vigoare nu ar fi trebuit să ne parvină, pentru că aveau cadru legal să acţioneze la faţa locului", a spus Alexe într-o conferinţă de presă.

El a precizat că autorităţile locale din judeţul Harghita aveau la dispoziţie cadrul legal încât ar fi putut acţiona încă de sâmbătă seara în cazul ursului rănit.

„În situaţii excepţionale sunt măsuri excepţionale care pot fi luate, iar autorităţile locale din judeţul Harghita aveau la dispoziţie cadrul legal, astfel încât ar fi putut acţiona încă de sâmbătă seara. HG 232/2010 stipulează foarte clar care sunt atribuţiile DSV local, Jandarmeriei, autorităţilor din cadrul Ministerului Mediului, reprezentanţilor fondului de vânătoare, astfel încât medicul veterinar ar fi trebuit de la momentul accidentului să administreze doza de tranchilizant ursului rănit, pentru a elabora acel raport privind starea de sănătate a animalului şi a vedea exact care este soluţia. Acest lucru nu s-a întâmplat, din păcate, iar a doua zi dimineaţa opinia publică a văzut care este nivelul de implicare şi de asumare a deciziilor (...) Lipsa de răspundere şi fuga de asumare am senzaţia că au revenit în ultimii ani în guvernarea social democrată aproape atribute principale de lucru", a subliniat şeful de la Mediu.

Un urs rănit sâmbătă seara într-un accident rutier la Praid a fost abia duminică tranchilizat şi apoi împuşcat.

Citește Și Primele măsuri în cazul ursului lăsat să zacă în Harghita. Ședință de ultimă oră la Ministerul Mediului

×
Subiecte în articol: Harghita urs ministrul Mediului
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close