Antena 3 CNN Actualitate Anunţul pe care specialiştii l-au făcut ACUM. În două JUDEŢE din ţară va fi PRĂPĂD

Anunţul pe care specialiştii l-au făcut ACUM. În două JUDEŢE din ţară va fi PRĂPĂD

Anunţul pe care specialiştii l-au făcut ACUM. În două JUDEŢE din ţară va fi PRĂPĂD
de O.P.    |    26 Aug 2013   •   15:34

Meteorologii prognozează, pentru următoarele două săptămâni, o răcire a vremii în majoritatea zonelor ţării, iar maximele termice nu vor mai depăşi 25 de grade Celsius, începând din 29 august până pe 8 septembrie.

O atenţionare nowcasting venită din partea meteorologilor
: Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni după-amiază, o atenţionare Cod Portocaliu de vreme instabilă, valabilă, în următoarea oră, în judeţele Timiş şi Arad. Astfel, în intervalul orar 15:10-16:10, în nordul judeţului Timis şi în sudul judeţului Arad, sunt prognozate intensificări de scurtă durată ale vântului care vor lua aspect de vijelie, grindină de dimensiuni medii şi mari, cantităţi de precipitaţii ce vor depăşi, izolat, 25 de litri/mp şi descărcări electrice.

Avertizările de fenomene periculoase imediate /nowcasting/ se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, menţionează ANM

Potrivit estimărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/, valabile pentru intervalul 26 august - 8 septembrie 2013, în primele trei zile ale perioadei analizate, mercurul din termometre se va apropia de 32 de grade Celsius în zona Munteniei, după care se va produce o răcire semnificativă a regimului termic, asociată cu averse de ploaie mai ales după data de 28 august.

În zona Banatului, în primele zile ale intervalului, regimul termic diurn va marca o scădere treptată, de la 28 de grade în prima zi până la 23 de grade, în medie, pe 29 august. Ulterior, până la sfârşitul perioadei de prognoză, temperaturile maxime se vor menţine relativ constante, la valori medii de 22-24 de grade Celsius. Temperaturile minime vor fi de 16-17 grade până pe 29 august, după care vor marca o scădere, spre 11-12 grade, în medie, valori la care se vor menţine între 1 şi 8 septembrie. Aversele, însoţite de descărcări electrice, se vor semnala pe arii extinse între 26 şi 30 august şi, din nou, pe 2 şi 3 septembrie. Cantităţi de apă mai importante se vor cumula în jurul datei de 28 august. În rest, doar izolat vor fi ploi slabe de scurtă durată.

Pentru regiunea Crişanei, maximele termice vor marca o scădere de la valori medii de 25-26 de grade în primele zile, până la 21-22 de grade între 29 şi 31 august. Pe 1 septembrie vremea se va încălzi uşor, iar apoi, până la sfârşitul perioadei de prognoză, regimul termic diurn se va menţine relativ constant la valori medii de 22-24 de grade. Temperaturile minime vor fi de aproximativ 15 grade în intervalul 26 - 29 august, apoi vor scădea treptat, până la valori de 10-11 grade, în medie, pe 3-4 septembrie, după care se vor menţine constante până la sfârşitul intervalului de prognoză. Ploile, mai ales averse, însoţite şi de descărcări electrice, se vor semnala pe arii extinse între 26 şi 30 august şi, din nou, pe 2 şi 3 septembrie, dar pe arii mai extinse şi mai importante cantitativ vor fi pe 28 şi 29 august. În rest, doar pe arii restrânse va ploua slab.

Conform prognozei ANM, în regiunea Transilvaniei, în primele două zile, regimul termic mediu diurn va fi caracterizat prin valori de aproximativ 26 de grade Celsius, după care mediile temperaturilor maxime vor avea o tendinţă de scădere treptată, până la 20 de grade pe 30 şi 31 august. Între 1 şi 8 septembrie valorile diurne vor fi de 20-22 de grade, caracterizând un regim termic uşor răcoros pentru prima decadă a lunii septembrie. Minimele termice vor scădea de la valori medii de 14 grade înregistrate între 26 şi 29 august, până la aproximativ 8 grade Celsius în intervalul 4-8 septembrie. Ploile vor fi prezente zilnic pe tot parcursul perioadei de prognoză, dar probabilitatea pentru averse mai importante cantitativ şi pe arii extinse va fi semnificativă între 26 şi 30 august şi, din nou, pe 2 şi 3 septembrie.

În zona Maramureşului, în primele trei zile, maximele diurne se vor situa în jurul unei valori medii de 25 de grade, dar pe 29 august se va produce o răcire, iar valorile termice vor scădea şi vor ajunge la medii de 20-22 de grade Celsius, după care se vor menţine constante până la sfârşitul intervalului de prognoză. Temperaturile minime vor fi de aproximativ 14 grade până pe 30 august, apoi vor marca o scădere treptată, spre valori medii de 10 grade Celsius, după data de 3 august. Vor fi averse pe tot parcursul intervalului, dar pe arii mai extinse şi mai importante cantitativ vor fi în zilele de 26, 28 şi 29 august.

Citeşte pe Agerpres cum va fi vremea în celelalte zone ale ţării, iar pe www.meteoplus.ro vezi harta cu temperaturile din marile oraşe.


×
Subiecte în articol: vremea ploi
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close