Antena 3 CNN Actualitate Apă îmbuteliată periculoasă, pe rafturile magazinelor din România! Președintele InfoCons: ”Ne putem trezi cu tot felul de boli!”

Apă îmbuteliată periculoasă, pe rafturile magazinelor din România! Președintele InfoCons: ”Ne putem trezi cu tot felul de boli!”

Zeci de comercianți au fost amendați de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului pentru că țineau baxurile de apă plată sau apă minerală direct în soare sau în temperaturi foarte ridicate.

Apă îmbuteliată periculoasă, pe rafturile magazinelor din România! Președintele InfoCons: ”Ne putem trezi cu tot felul de boli!”
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    29 Iul 2022   •   13:57

Apa îmbuteliată în PET-uri de plastic și ținută în căldură devine periculoasă pentru consum. 

”Din păcate transferul dintre ambalaj și produs este foarte frecvent la temperaturi foarte înalte. Dar nu doar apa, ci și guma de mestecat, dacă o lăsăm în mașină în pachetele acelea de plastic, tot felul de produse alimentare lăsate în mașină, unde crește temperatura la 70-80 de grade, trebuie să fim mai atenți și mai responsabili. 

Însă, de cealaltă parte, când mergem să cumpărăm dintr-un magazin, aceasta trebuie ținută la temperatura pe care o dă producătorul. Dacă ne uităm pe eticheta produselor de apă minerală, sucuri carbogazoase, acolo au instrucțiuni de utilizare din punct de vedere al păstrării și depozitării. Cred că acest lucru, doar de a face profit, indiferent de ceea ce se întâmplă, cred că ar trebui mult mai tare sancționat și nu numai prin sancțiuni contravenționale, ci și prin suspendarea activității și ridicarea autorizației de funcționare a magazinului”, a explicat Sorin mierlea, președintele InfoCons, la Antena 3. 

”Am pus la dispoziție aplicația gratuită InfoCons de unde se pot face direct reclamații. Să nu mai stea oamenii cu mâinile în sân, fie că este vorba de călătoria cu trenul unde de foarte multe ori suntem supărați dar nu înțelegem că avem dreptul la despăgubiri și trebuie să facem reclamații, fie că vedem un agent economic care păstrează apa în condiții improprii, este foarte important să fim mai proactivi, iar de cealaltă parte să înțelegem că toate aceste lucruri ne afectează calitatea vieții și sănătatea. 

Iar când luăm o apă minerală care nu a fost păstrată conform și o bea un copil sau un minor, după aceea ne putem trezi cu tot felul de boli. Să nu uităm că suntem pe primul loc la nivelul Uniunii Europene la toate tipurile de cancer, pe toate grupele de vârstă, boli cardiovasculare, accidente cerebrale și obezitate infantilă. 

Și așa facem un efort, când de cele mai multe ori avem chiar la chiuvetă apă potabilă. Trebuie să începem să ne punem acest semn de întrebare, dacă pe perioada caniculei sau a verii cumpărăm apă îmbuteliată, să citim neapărat eticheta cu modul de depozitare al produsului și să fim atenți de unde o cumpărăm. Pentru că, din păcate, în goana aceasta după profit, avem agenți economici care aproape își bat joc de consumatori”,  a mai spus Sorin Mierlea.

×
Subiecte în articol: apa InfoCons
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close