Antena 3 CNN Actualitate Apele Române, despre unda de poluare de pe râul Crasna: "A ajuns la granița României cu Ungaria"

Apele Române, despre unda de poluare de pe râul Crasna: "A ajuns la granița României cu Ungaria"

Unda de poluare de pe râul Crasna a ajuns la granița României cu Ungaria, a anunțat marți Administrația Națională Apele Române. Rezultatul analizelor.

Apele Române, despre unda de poluare de pe râul Crasna: "A ajuns la granița României cu Ungaria"
Sursa foto: Facebook Apele Române
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Feb 2024   •   18:13

Potrivit acesteia, rezultatele analizelor coonfirmă poluarea cu deșeuri de animale, produsă duminică, pe raza localității Giorocuța.

Apele Române anunță că, marți, în secțiunea Berveni, s-a observat local mortalitate piscicolă de mică amploare, predominant puiet. Fenomenul a fost limitat în timp, aproximativ o oră, fiind cauzat de oxigenarea scăzută a apei, ca efect al autoepurării.

Partea ungară a fost informată despre acest eveniment. Specialiștii Sistemelor de Gospodărire a Apelor Sălaj și Satu Mare sunt în alertă, au prelevat probe de apă și monitorizează cursul de apă.

"Rezultatele analizelor confirmă poluarea cu deșeuri de animale. Acestea indică depășiri ale valorilor substanțelor organice: consum chimic de oxigen (CCO-Cr) și amoniu. În ultimele 24 de ore, se observă o scădere a concentrațiilor acestor substanțe”, transmite Administrația Apelor Române.

Conform acesteia, luni a fost identificată societatea responsabilă de producerea poluării. Inspectorii SGA Sălaj s-au deplasat la fața locului și au trasat, prin procesul-verbal de constatare, responsabilități obligatorii pentru poluator.

"Activitatea de inspecție este în derulare. După verificarea modului de îndeplinire a măsurilor trasate și pe baza rezultatelor analizelor efectuate, ferma de bovine va fi sancționată contravențional”, arată sursa citată.

Evenimentul a fost sesizat duminică, în jurul orei 17.00. Pe raza localității Giorocuța, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale și olfactive. Reprezentanții Sistemelor de Gospodărire a Apelor Sălaj și Satu Mare s-au deplasat imediat în teren și au prelevat probe de apă din mai multe secțiuni.

Râul Crasna, poluat cu dejecții de la o fermă de creștere a bovinelor

Apa râului Crasna, din Satu Mare, prezenta modificări vizuale și olfactive, susțin reprezentanții Sistemelor de Gospodărire a Apelor Sălaj și Satu Mare, care au identificat că problema vine de la dejecțiile de la o fermă de creștere a bovinelor.

Reprezentanților Apele Române Someș-Tisa li s-a adus la cunoștință, duminică seara, că pe raza localității Giorocuța, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale și olfactive.

Reprezentanții Sistemelor de Gospodărire a Apelor Sălaj și Satu Mare s-au deplasat imediat în teren și au prelevat probe de apă din mai multe secțiuni.

"În urma investigațiilor în teren, reluate astăzi (luni - n.r.), specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Sălaj au identificat probleme în stocarea deșeurilor lichide provenite din activitatea de creștere a bovinelor. De pe un teren în pantă, acestea au fost antrenate de precipitații în râul Crasna. Unda de poluare s-a propagat în județul Satu Mare”, arată reprezentanții Apele Române Someș-Tisa.

Angajații SGA Satu Mare continuă monitorizarea cursului de apă. Aceștia menționează că nu a fost identificată mortalitate piscicolă.

Specialiștii Laboratorului de Calitatea Apelor precizează că aplicarea procedurilor specifice pentru obținerea rezultatelor analizelor implică parcurgerea unor etape de prelucrare a probelor, determinarea concentrațiilor și verificarea rezultatelor, fiecare etapă necesitând anumite intervale de timp pentru fiecare indicator de calitate analizat. În urma centralizării rezultatelor analizelor, instituția va comunica poluatorului tipul de sancțiuni care se vor aplica, conform prevederilor legale. Cursul de apă este atent monitorizat în continuare.

 

×
Subiecte în articol: apele romane Crasna apă poluată
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close