Antena 3 CNN Actualitate Aplicaţie care arată maşinile fără RCA, testată de Poliţia Rutieră

Aplicaţie care arată maşinile fără RCA, testată de Poliţia Rutieră

Poliţia Rutieră testează o aplicaţie care va arăta pe loc ce maşină din trafic nu are poliță RCA obligatorie.

Aplicaţie care arată maşinile fără RCA, testată de Poliţia Rutieră
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    24 Mai 2022   •   14:29

Printr-o nouă aplicație, în urma unei fotografii cu numărul de înmatriculare al mașinii, poliția va ști dacă o mașină este asigurată sau nu, potrivit lui Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR).

Aplicația a fost dezvoltată de către Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR) și pusă la dispoziție spre testare Poliției Române.

"Aplicația va fi pusă pe aparate speciale, securizate ale Poliției, deci nu va fi la liber pentru toată lumea. Vom încerca să ducem aplicația mai departe, poate reușim să o integrăm cu camerele de CNAIR, să interconectăm cu sistemele radar. Partea de fotografie funcționează și a și fost testată de câteva misiuni ale unor echipaje de Poliție în țară. La partea video încă se lucrează. Anul acesta estimăm că se va da drumul la aplicație", a spus președintele BAAR, potrivit Promotor.

Ce se întâmplă dacă ești lovit în trafic de o mașină fără RCA. Cine plătește pagubele

Una din trei mașini din România nu are poliță RCA, spun statisticile Autorității de Supraveghere financiară.

Șoferii care circulă pe drumurile publice fără asigurare RCA pot fi amendați cu sume de până la 2.000 de lei. De asemenea, dacă aceștia sunt prinși, vor rămâne fără certificat și plăcuțe de înmatriculare.  

”Atunci când un autoturism este surprins pe drumurile publice, care nu are o poliță RCA valabilă, proprietarul autovehiculului este sancționat contravențional cu o amendă cuprinsă între 1000 și 2000 de lei, plus o măsură complementară care prevede reținerea certificatului de înmatriculare, reținerea plăcuțelor de înmatriculare și eliberarea unei dovezi fără valabilitate. 

Acum, ca acel proprietar de mașină, de autovehicul, să poată repună în circulație autovehiculul este obligat - dacă dorește - sau, în funcție de posibilități, să-și facă o poliță RCA. 

În momentul în care a făcut polița RCA, se prezintă la unitatea de poliție care a reținut certificatul de înmatriculare și plăcuțele, arată dovada, că s-a făcut această poliță RCA, primește înapoi plăcuțele de înmatriculare și certificatul de înmatriculare, după care poate repune mașina în circulație.” - a explicat comisarul șef Cristian Iana, Şeful Biroului Accidente Uşoare, la PRO TV

Acesta a explicat ce se întâmplă în cazul unui accident ușor, când unul dintre șoferi nu are poliță de asigurare RCA. 

”Sunt foarte multe situații în care, în cazul unui accident de circulație, unii dintre conducătorii auto nu au o poliță RCA valabilă, și atunci, toți șoferii implicați în accident sunt obligați să se prezinte la poliție pentru declararea accidentului și emiterea documentului de către poliție.  

Acel conducător auto care nu are o poliță valabilă, RCA, va fi sancționat contravențional, cum am spus și mai devreme, însă reparația autovehicului păgubit sau păgubiți, dacă sunt mai mulți în caz, se va face de către o organizație care se numește Fond de Protecție a Victimelor Străzii, care intervine strict în momentul în care acei proprietari de autovehicule care n-au asigurare preia această sarcină și repară ei, despăgubesc aceste autovehicule, urmând ca ulterior, această organizație să se îndrepte împotriva proprietarului autovehiculului pe cale civilă, pentru recuperarea prejudiciului.” - a mai spus comisarul șef. 

 

×
Subiecte în articol: RCA Poliţia Rutieră masini aplicatie
Parteneri
Horoscop 25 septembrie - 1 octombrie 2023, cu Mihai Voropchievici
x close