Antena 3 CNN Actualitate Aproape jumătate de milion de elevi fac naveta zilnic pentru a ajunge la școală

Aproape jumătate de milion de elevi fac naveta zilnic pentru a ajunge la școală

Aproape jumătate de milion de elevi fac naveta în fiecare zi să ajungă la şcoală! Lipsa unei reţele şcolare de transport îi face pe aceştia să stea mai mult timp pe drumuri decât în bănci. Aceasta nu este, însă, singura lipsă cu care se luptă copiii români. În judeţele Vaslui, Botoşani şi Vrancea, 80% dintre şcolari merg la unităţi de învăţământ fără sălă de sport sau fără grup sanitar în interior.

Aproape jumătate de milion de elevi fac naveta zilnic pentru a ajunge la școală
Sursa foto: foto- Pexels
21 Ian 2020   •   18:46

În fiecare an vorbim de statistici, în fiecare an ni se dezvăluie cifre nefericite, iată că şi acum deznodământul este acelaşi! Raportul Băncii Mondiale arată că pe teritoriul României aproape jumătate de milion dintre elevi sunt navetişti din cele peste 6000 de şcoli analizate.

Câţi elevi şi profesori fac naveta

În sistemul preşcolar, există 7 copii şi 2 profesori care fac naveta. Statistica creşte odată ce ajungem în sistemul gimnazial. Aici, sunt, în medie, 32 de şcolari şi 11 cadre didactice care trebuie să meargă într-o altă localitate decât cea în care stau pentru a ajunge la şcoală. Iar la liceu, peste 160 de elevi bat drum lung pentru a ajunge la şcoală.

Ce distanţă parcurg elevii până la şcoală?

28% peste 10 kilometri

13% între 7 şi 10 kilometri

21% între 4 şi 6 kilometri

38% peste 3 kilometri

Topul judeţelor fără accesibilitate

Nu putem vorbi de elevi şi profesori care fac naveta fără un top al judeţelor în care accesibilitatea aproape nu există! Vaslui, Botoşani, Bacău, Iaşi şi Vrancea sunt în topul judeţelor în care infrastructura transportului este la pământ. Iar ca să vă puteţi da seama cât de mare este efortul acestor elevi şi profesori gândiţi-vă la distanta parcursă de ei!

Aproape 30% dintre cei care au fost chestionaţi parcurg o distanţă de aproape 10 kilometri pentru a învăţa. Asta înseamnă un jumătate de semi maraton. De cei mai mulţi distanţa e făcută cu un microbuz şcolar, însă acolo unde nu există elevii merg pe jos sau cu bicicleta.

Aproape jumătate de milion de elevi fac naveta zilnic pentru a ajunge la școală

×
Subiecte în articol: elevi şcoală
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close