Antena 3 CNN Actualitate Aproape un sfert dintre tinerii români nu au loc de muncă

Aproape un sfert dintre tinerii români nu au loc de muncă

Aproape un sfert dintre tinerii români nu au loc de muncă
Sursa foto: Foto: expatica.com
de M.Z.    |    04 Iul 2012   •   15:36

Şomajul în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 ani variază de la peste 36% în regiunea centru la 11,9% în nord-est, media pe ţară fiind de 23,7%, în timp ce zona Bucureşti-Ilfov figurează cu o cotă de 22,2%, potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat.

Astfel, cei mai mulţi tineri şomeri, respectiv 36,3%, sunt în regiunea centru - judeţele Alba, Mureş, Sibiu, Braşov, Harghita şi Covasna, potrivit Mediafax.

La polul opus se află zona de dezvoltare nord-est - Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui - cu un şomaj de numai 11,9% în rândul tinerilor.

Bucureşti-Ilfov, cea mai dezvoltată regiune economică a României, are un şomaj în rândul tinerilor de 22,2%, uşor sub media naţională.

În regiunea Muntenia Sud - judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman - indicatorul se plasează la 32,9%. Regiunea sud-est - Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea - figurează cu o rată de 30,7%, iar zona Nord-Vest - Cluj, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bihor, Bistriţa-Năsăud - apare cu o rată de 20,9%.

Regiunea de dezvoltare vest - judeţele Arad, Hunedoara, Timiş şi Caraş-Severin - înregistrează o rată a şomajului de 20,3%, iar zona sud-vest Oltenia - Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea - apare cu o rată de 19,2%.

Rata naţională a şomajului în rândul tinerilor, de 23,7%, este uşor peste media UE, de 21,4%. În Europa Centrală şi de Est, Polonia înregistrează un nivel de 25,8%, Ungaria 26,1%, Bulgaria 26,6%, Cehia 18%, Slovacia 33%, Slovenia 15,7%, Croaţia 36,1%, iar în ţările baltice în jur de 30%.

Germania şi Olanda figurează cu rate foarte scăzute ale şomajului în rândul tinerilor, de circa 8%. Cele mai grave situaţii se găsesc în Spania, cu un şomaj general de peste 24%, şi Grecia - aproape 22%. Datele Eurostat se referă la anul 2011.




×
Subiecte în articol: România tineri someri loc de munca
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close