x close

Apropierea de Rusia scumpeşte gazele pentru ţările europene

de S.T.    |    27 Feb 2014   •   09:41
Apropierea de Rusia scumpeşte gazele pentru ţările europene Foto: content.time.com

Chiar dacă ţara noastră se află în imediata vecinătate a Rusiei, preţul gazelor importate din Federaţia Rusă este mai mare în România decât în Marea Britanie.

Preţul gazelor ruseşti importate în România a fost 431 de dolari pe mia de metri cubi în 2012. Acelaşi gaz provenit din Rusia a avut preţuri foarte diferite în alte ţări.

De exemplu, Marea Britanie a plătit 313 dolari, cel mai mic preţ din Uniunea Europeană. Germania a scos din buzunar 379 de dolari iar Turcia, 406.

Paradoxal, apropierea de Rusia scumpeşte gazele pentru ţările europene. Aşa se face că Polonia a plătit 525 de dolari pentru mia de metri cubi, iar Cehia 503 dolari. Cea mai mare factură a venit în Macedonia - 564 de dolari.

Dependenţa de gazele ruseşti este mai accentuată în Estul Europei, cu excepţia României, care mai are încă rezerve importante de gaze. Serbia depinde în proporţie de 100% de gazele ruseşti. Bulgaria şi Cehia depind în proporţie de peste 90%. România depinde în proporţie de 16%, iar Danemarca şi Elveţia importă numai 9 procente din necesar din Rusia.

Unii distribuitori şi mari consumatori atrag atenţia că liberalizarea pieţei gazelor va scumpi semnificativ factura de gaze pentru firme, fapt care va determina scăderea competitivităţii industriei noastre.

Citeşte mai multe despre:

gaze pretul gazelor Federatia Rusa Rusia
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati