Antena 3 CNN Actualitate Are aproape 200 de tone şi a ieşit la suprafaţă acum. Descoperirea incredibilă făcută de câţiva mineri

Are aproape 200 de tone şi a ieşit la suprafaţă acum. Descoperirea incredibilă făcută de câţiva mineri

Are aproape 200 de tone şi a ieşit la suprafaţă acum. Descoperirea incredibilă făcută de câţiva mineri
Sursa foto: foto: pixabay.com
20 Oct 2016   •   14:26

O piatră de jad, cu o greutate de 174 de tone, în valoare de câteva milioane de euro, a fost descoperită în Myanmar, însă proprietarii nu dispun de echipamentul potrivit pentru a o extrage, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Piatra, de aproape şase metri lungime, a fost descoperită la sfârşitul săptămânii trecute de către mineri din Statul Kachin, regiunea de nord al Myanmarului, bogată în jad.

Compania minieră care exploatează în zonă este numită Yadanar Taung Tan, potrivit deputatului local Tint Soe. Ea colaborează cu compania publică Gems entreprises, scoasă recent de pe lista neagră întocmită de SUA cu grupuri apropiate fostei juntei militare.

În pofida auto-dizolvării juntei în 2011, aceste grupuri deţin încă controlul asupra mai multor sectoare ale economiei, inclusiv asupra exploatării jadului. "Veniturile vor merge în proporţie de 60% la companie şi de 40% la stat", a completat deputatul.

Myanmar obţine profituri importante din prezenţa masivă a acestei pietre preţioase în solul său. În 2014, această ţară a vândut pe piaţa mondială jad în valoare de circa 27,5 de miliarde de euro, o sumă de 10 ori mai mare decât o indică datele oficiale, potrivit unui raport publicat în octombrie 2015 de către ONG-ul Global Witness. Această cifră reprezintă aproape jumătate din PIB-ul Myanmarului, care rămâne una dintre cele mai sărace state din Asia de Sud-Est.

×
Subiecte în articol: Myanmar mina
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close