Antena 3 CNN Actualitate AREI, dezbateri pe Codul Urbanismului şi Construcţiilor: "Această lipsă de predictibilitate va continua să afecteze enorm industriile"

AREI, dezbateri pe Codul Urbanismului şi Construcţiilor: "Această lipsă de predictibilitate va continua să afecteze enorm industriile"

În cadrul dezbaterilor pe Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcțiilor, Asociaţia Investitorilor în Real Estate din România (AREI) a discutat şi despre garantarea predictibilităţii pentru toţi beneficiarii, mari şi mici.

AREI, dezbateri pe Codul Urbanismului şi Construcţiilor: "Această lipsă de predictibilitate va continua să afecteze enorm industriile"
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    23 Noi 2023   •   09:00

Asociația Investitorilor în Real Estate din România (AREI) a explicat că miza garantării predictibilităţii este asigurarea principiului neretroactivităţii legii.

"Odată pornit un proiect de investiții, acesta trebuie să se supună regulilor de la momentul depunerii cererii de eliberare a certificatului de urbanism. Situația actuală, în care unele administrații interpretează abuziv elemente de jurisprudență, a condus la exemple absurde, în care investitori mari sau persoane fizice, să aloce bugete, să contracteze împrumuturi, să demareze activități în scopul eliberării autorizației, iar din cauza suspendării unor reglementări normative, precum PUZ, întregul demers să fie falimentat, fără ca aceștia să aibă vreo vină sau vreun control.

Citeşte şi: Dezbateri pe Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcțiilor. AREI: "Inventarierea spațiilor verzi pe terenuri private este neconstituțională"

Riscurile formei actuale: Efectul în cazul companiilor constă în pagube uriașe, urmate de ieșirea de pe piață, iar în cazul familiilor constă în falimentul personal. În ambele cazuri, această lipsă de predictibilitate va continua să afecteze enorm industriile conexe și de pe orizontală, va gripa circuite financiare, va continua să scadă încasările la buget și apetența diverselor firme, din diverse industrii, de a se loca în România.

False teme de discurs: se va construi haotic. În realitate, haotic s-a construit până acum, atât din cauza corupției administrative, cât și a relei credințe a unor așa-ziși investitori. Dacă vom continua să îi alungăm, prin lipsa de predictibilitate, pe dezvoltatorii serioși, vom rămâne tot cu cei certați cu legea, iar actuala stare de fapt se va perpetua", este punctul de vedere al AREI cu privire la modificarea articolelor 263, 267 şi 372 aln. 5 din Codul Construcţiilor.

×
Subiecte în articol: AREI Codul Construcțiilor
Parteneri
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări
x close