Antena 3 CNN Actualitate Arendaşii moşiei Băsescu vor fi penalizaţi cu 143.000 de euro

Arendaşii moşiei Băsescu vor fi penalizaţi cu 143.000 de euro

Arendaşii moşiei Băsescu vor fi penalizaţi cu 143.000 de euro
de S.T.    |    06 Dec 2013   •   16:29

Firmele care aveau în arendă terenul cumpărat de Ioana Băsescu în Călăraşi vor fi penalizate cu 143.000 de euro de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Arendaşii nu au mai lucrat pământul după ce a fost cumpărat de fiica preşedintelui, dar primiseră subvenţii până pe 1 decembrie.

Terenul cumpărat de Ioana Băsescu în luna septembrie este compus din două loturi, de 240 de hectare, respectiv 51 de hectare, şi au fost lucrate în acest an de firmele Amygo MT şi Royalagro.

Arendaşii urmează să fie penalizaţi de APIA pentru că la începutul anului au declarat că lucrează o suprafaţă, au primt deja o parte din subvenţiile aferente, dar între timp au ajuns să exploateze un teren mai mic.
   
Fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, a cumpărat, în luna septembrie, un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste 1 milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280.000 de euro.
   
Creditul a fost contractat de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni.
   
Traian Băsescu a declarat că a convins-o pe fiica sa să cumpere terenul pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.
   
Plenul Senatului a aprobat iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC Bank de către Comisia pentru buget-finanţe, iar ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, sunt invitaţi pentru audieri în 9 decembrie la comisia senatorială privind activitatea acestei bănci.

Membrii Comisiei de buget din Senat au decis să solicite băncii transmiterea, până în data de 9 decembrie, a listei tuturor creditelor acordate în condiţii speciale, începând cu anul 2011.
   
Premierul Victor Ponta a declarat ulterior că a discutat cu liderii grupurilor parlamentare pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă în "cazul Călăraşi", deoarece comisia de la Senat are o altă misiune, respectiv analiza activităţii CEC Bank.

×
Subiecte în articol: Ioana Basescu
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close