Antena 3 CNN Actualitate Arestul la domiciliu, printre prevederile noului cod penal din România

Arestul la domiciliu, printre prevederile noului cod penal din România

Arestul la domiciliu, printre prevederile noului cod penal din România
22 Noi 2008   •   14:12

Arestul la domiciliu ar putea fi adoptat din 2010 şi în România. Aceasta este doar una din noutăţile pe care le aduce noul proiect al codului penal. Persoanele condamnate vor fi monitorizate cu ajutorul unei brăţări dotate cu sistem GPS şi nu vor putea părăsi propria locuinţă. În rest, persoanele arestate pot face orice fel de activitate.
Conform noului cod penal părinţii care îşi opresc copiii să meargă la şcoală, ar putea avea de suferit. Ei riscă pedeapsa cu închisoarea între trei luni şi un an. O altă modificare se referă la vârsta la care un minor poate fi tras la răspundere din punct de vedere penal. Comisia de elaborare a codurilor a stabilit că vremurile s-au schimbat, aşa că minorii pot fi traşi la răspundere de la 13 ani, nu 14 cum era până acum.
Noul proiect de cod civil prevede că mariajele se vor putea desface la starea civilă, iar logodnicii ar putea avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele căsătorite.
Dacă noile proiecte vor fi aprobate, ceea ce s-ar putea întâmpla cel mai devreme in 2010, atunci apelurile vor fi judecate doar de către curţile de apel, iar recursurile de către instanţa supremă.
Observator

×
Subiecte în articol: arest la domiciliu Cod Penal
Parteneri
Este Ziua mondială a râsului | Beneficiile terapiei prin râs, pentru sănătate
x close