Antena 3 CNN Actualitate Armamentul exportat de România către Israel se poate să fi fost utilizat în ofensiva din Fâşia Gaza

Armamentul exportat de România către Israel se poate să fi fost utilizat în ofensiva din Fâşia Gaza

Armamentul exportat de România către Israel se poate să fi fost utilizat în ofensiva din Fâşia Gaza
Sursa foto: Arme
24 Feb 2009   •   09:45

România a fost unul dintre principalele state exportatoare de arme şi muniţie către Israel, în perioada 2004 - 2007. Un raport, dat publicităţii de Amnesty Internaţional, arată că România a trimis armament în valoare de peste 21 de milioane de euro către Israel, fiind a patra ţară din lume ca volum exportat.
Datele furnizate de Amnesty International arată că, în 2004, echipamente militare româneşti în valoare de 3,1 milioane de euro au ajuns în dotarea armatei israeliene. În anii următori, exporturile au crescut exponenţial. În 2005, acestea atingeau valoarea de 3,3 milioane de euro, iar în 2006, livrările de armament către Tel Aviv se dublau, până la suma de 6,8 milioane de euro. În 2007, România a exportat tehnologie militară în valoare de 7,6 milioane de euro.
Potrivit Amnesty International, România a fost al patrulea stat din lume ca volum de armament exportat către Israel, după Statele Unite, Serbia şi Polonia. Jurnaliştii de la Evenimentul Zilei arată că statul român se află pe o poziţie fruntaşă mai ales la capitolul vehicule blindate, unde se clasează pe poziţia a doua, după Statele Unite.
Organizaţia Amnesty International cere un embargo asupra exporturilor de armament către Israel, Hamas şi alte grupări palestiniene. Pe de altă parte, raportul organizaţiei arată că armamentul furnizat statului evreu între 2004 şi 2007 ar fi putut fi utilizat în ofensiva din Fâşia Gaza, de la finalul anului trecut.
Antena 3

×
Subiecte în articol: armament Hamas Fasia Gaza exporturi
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close