Antena 3 CNN Actualitate Armata României cumpără echipamente nucleare de 40 de milioane de euro | Care este motivul

Armata României cumpără echipamente nucleare de 40 de milioane de euro | Care este motivul

Ministerul Apărării Naționale dă 40 de milioane de euro pe echipamente de protecție chimică, bacteriologică, radiologică și nucleară, pentru militarii noştri. Programul, susțin oficialii, a fost demarat înainte de începerea războiului din Ucraina.

Armata României cumpără echipamente nucleare de 40 de milioane de euro | Care este motivul
Sursa foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    02 Noi 2022   •   15:30

În urmă cu câteva zile, MAPN a lansat o licitaţie pe site-ul de profil şi anunţă că vrea să cumpere câteva sute de costume de protecție avansată: nucleară, bacteriologică și chimică. Dar și aproape 500 de dozimetre nuclear tactice, spectometre gama mobil și detectoare pentru agenți chimici și biologici.

Vorbim, practic de o îmbunătățire CBRN a armatei României, care este pe lista de achiziţii a MApN încă din 2019, dar care, din diferite motive, a fost amânată până acum. CBRN, care înseamnă apărare împotriva hazardelor chimice, biologice, radiologice şi nucleare.

Acestea sunt aparaturi pentru determinarea radiațiilor, a compuşilor chimici sau a substanțelor bacteriologice, care pot fi eliberate în atmosferă în urma unor accidente sau atacuri.

Ele vor fi distribuite de MApN la unităţi din întreaga ţară, sunt aparaturi la standarde NATO şi pot fi folosite imediat, dacă situaţia o impune. 

Toate acestea reprezintă metode de apărare în cazul unor dezastre de tip biologic, în special atacuri din exterior şi mai puţin accidente civile.

Deşi interzise de convenţiile internaţionale, armele biologice sunt deţinute în număr mare de Rusia, iar ucrainenii şi-au acuzat inamicii că le-ar putea folosi.

Suma totală pe care statul român o cheltuie pentru a cumpăra aceste materiale este de 40 de milioane de euro.

”Nu ne gândim neapărat la situaţia folosirii de către o armată a acestor elemente, ci și o situație civilă. Să ne gândim că în cazul unei explozii la o Centrală Nucleară, în afara României sau în România, trebuie să măsurăm ce percepem la nivelul vieții noastre, pentru a lua măsurile necesare”, a declarat generalul în rezervă Cristian Barbu.

×
Subiecte în articol: Armata României arme nucleare
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close