Antena 3 CNN Actualitate Articole din Legea educaţiei privind profesorii universitari, declarate neconstituţionale

Articole din Legea educaţiei privind profesorii universitari, declarate neconstituţionale

Articole din Legea educaţiei privind profesorii universitari, declarate neconstituţionale
Sursa foto: Foto: Agerpres
02 Oct 2013   •   15:19

Curtea Constituţională a decis, în unanimitate, că unele prevederi ale articolelor 284 şi 289 din Legea educaţiei, referitoare la situaţiile în care cadrele didactice din învăţământul superior pot rămâne titulari şi după împlinirea vârstei de pensionare, sunt neconstituţionale.

Judecătorii constituţionali au decis că prevederile din cele două articole sunt neconstituţionale, întrucât încalcă articolul 16 din Constituţie privind egalitatea de drepturi, informează Mediafax.

"Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 284 alin. (7) şi art. 289 alin. (7) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 sunt neconstituţionale. Curtea a reţinut, în esenţă, că textele de lege menţionate încalcă dispoziţiile art.16 din Constituţie - Egalitatea în drepturi, întrucât permit recunoaşterea calităţii de titular în învăţământ de către consiliul de administraţie şi, respectiv, senatul universitar, într-o altă modalitate decât concursul", potrivit deciziei din 1 octombrie a Curţii Constituţionale.

Potrivit articolului 284 alineatul 7 din Legea educaţiei, "personalului didactic care a avut calitatea de titular şi care nu a depăşit cu trei ani vârsta de pensionare i se poate recunoaşte această calitate de către consiliul de administraţie, conform metodologiei prevăzute la alin. (6), cu condiţia renunţării la pensie pe perioada în care rămâne titular"

Alineatul 7 al articolului 289 prevede că "personalului didactic care a avut calitatea de titular i se poate recunoaşte această calitate, anual, de către senatul universitar, conform metodologiei prevăzute la alin. (6), cu condiţia renunţării la pensie pe perioada în care rămâne titular".

Decizia Curţii Constituţionale este definitivă şi general obligatorie.

Personalul didactic şi de cercetare din învăţământul superior se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani.

 

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close