Antena 3 CNN Actualitate Asistenta care a uitat bebeluşul în incubator supraveghea singură 30 de nou născuţi

Asistenta care a uitat bebeluşul în incubator supraveghea singură 30 de nou născuţi

Asistenta care a uitat bebeluşul în incubator supraveghea singură 30 de nou născuţi
17 Noi 2009   •   10:29

Povestea bebeluşului care a ajuns la Spitalul "Grigore Alexandrescu" cu arsuri grave deoarece a fost uitat în incubator de o asistentă de la Maternitatea Bucur, din Capitală, capătă o nouă turnură. Emilia Baron, asistenta incriminată, a declarat pentru Evenimentul Zilei că în seara de 13-14 noiembrie, când a avut incidentul, trebuia să aibă grijă de 30 de bebeluşi, fiind singura care se ocupa de întreaga secţie normoponderali.

Asistenta şi colegele ei au precizat, pentru evz.ro, că lipsa de personal se justifică prin decizia luată la nivel intern ca o parte dintre ele să intre în concediu fără plată, pentru maxim patru zile, până la data de 31.12.2009.

Măsura a fost luată ?pentru raţionalizarea cheltuielilor publice(?) de comun acord cu sindicatele?, potrivit unei note informative primite prin fax de angajatele de la maternitatea Bucur.

Fiecare şef de secţie/ clinică trebuia să pună în aplicare măsura până luni, 16 noiembrie, însă la maternitatea Bucur dispoziţia a fost aplicată mai devreme. Dacă în noaptea în care a avut loc incidentul ar fi trebuit să lucreze trei asistente, o infirmieră şi medicul de gardă, până la urmă între 13 şi 14 noiembrie doar două asistente s-au ocupat de tura de noapte, Emilia Baron, una dintre ele, având în grijă 27 de copii începând de la ora 19:00.

Asistenta a declarat pentru evz.ro că în cei 32 de ani de când activează în acest domeniu nu a avut nicun deces printre nou-născuţii de care a avut grijă.

În noaptea cu pricina, Emilia Baron asistenta de la normoponderali trebuia să-i supravegheze cei 30 de copii aflaţi la secţie, să îi ducă la alăptat şi să aibă grijă de alăptarea a şase bebeluşi aflaţi în incubatoare, să îi hrănească pe cei care nu au fost daţi mamelor şi să administreze tratamente unor copii, unuia oxacilină iar altuia fortum.

Mai mult, potrivit unei declaraţii făcute sub protecţia anonimatului de asistentele secţiei de neonatologie, incubatorul era vechi de 20 de ani şi defect.

Asistentei i-a fost desfăcut contractul de muncă, luni dimineaţă, după o şedinţă la nivelul conducerii spitalui. Medicul şef de secţie şi asistenta şefă vor primi cu 10 la sută mai puţin la salariu, vreme de trei luni. În locul lor, la conducerea maternităţii, vor veni alţi medici. Parchetul General s-a autosesizat şi a deschis dosar penal celor implicaţi, dar sancţiunile nu-i consolează pe părinţi.


Bebeluşul a fost operat luni şi are şanse mici de supravieţuire. Copilul fusese introdus în incubator pentru fototerapie, şi, în urma incidentului a suferit arsuri pe 20% din suprafaţa corpului. Următoarele două săptămâni sunt extrem de importante. Dacă trece de ele, are şanse să se recupereze complet, spun medicii. Însă în tot acest timp, copilul poate muri.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: bebelus incubator asistenta
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close