Antena 3 CNN Actualitate Asociaţia Magistraţilor din România se alătură protestului judecătorilor din CSM

Asociaţia Magistraţilor din România se alătură protestului judecătorilor din CSM

Asociaţia Magistraţilor din România se alătură protestului judecătorilor din CSM
30 Aug 2017   •   15:11

Asociaţia Magistraţilor din România se alătură protestului judecătorilor care au refuzat să mai participe la şedinţele plenului Consiliului Superior al Magistraturii. 

Astfel, AMR își exprimă „solidaritatea cu punctul de vedere și cu atitudinea judecătorilor din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) care astăzi au dovedit tăria, verticalitatea de a susține o opinie argumentată, în consonanță cu scopul pentru care judecătorii i-au votat și i-au trimis să îi reprezinte prin întreaga activitate a „garantului independenței justiției”.

Președintele AMR, judecătoarea Andreea Ciucă, a declarat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că asociația pe care o conduce nu ia apărarea unei persoane din Inspecția Judiciară, ci apără niște principii de bază ale statului de drept.

”Noi am văzut comunicatul din CSM și ne bucură foarte mult atitudinea președintelui ÎCCJ și a Gabrielei Baltag”, a spus Andreea Ciucă, la Antena 3.

”Demersul este foarte important pentru că scoate în evidență o contradicție bazată pe nerespectarea unui drept pe care, dacă noi nu îl respectăm, suntem sancționați în spațiul public pe bună dreptate. Aici este vorba despre dreptul la apărare”, a spus președintele AMR.

Judecătorul Andreea Ciucă a ținut să sublinieze că „graba grupului din CSM” de a cere demiterea conducerii Inspecției Judiciare, fără posibilitate de a se apăra, nu ar avea legătură cu acele concluzii după controlul de la DNA. 

”Nu exclud această situație, dar nu pot să o afirm cu titlu de realitate”, a mai spus judecătorul.

Protest fără precedent al judecătorilor din România

Cinci judecători, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, au refuzat să participe la şedinţa plenului CSM de miercuri, nemulțumiți că, în ședința Comisiei nr.1 de marți ” s-a refuzat, în majoritate, să se acorde Inspecţiei Judiciare amânarea solicitată cu scopul de a pune la dispoziţia Consiliului un raport complet privind stadiul implementării recomandărilor raportului de audit, fiind exprimată neechivoc intenţia de a pune în discuţia plenului de azi revocarea conducerii Inspecţiei Judiciare ca urmare a raportului de audit, dar şi a altor împrejurări de fapt exterioare acestuia".

Cei cinci judecători sunt Cristina Tarcea (preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie), Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Ţînţ şi Evelina Oprina. 

 

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close