Antena 3 CNN Actualitate Asociaţiile de locatari vor putea solicita bani de la stat pentru consolidarea blocurilor cu risc seismic

Asociaţiile de locatari vor putea solicita bani de la stat pentru consolidarea blocurilor cu risc seismic

De la 1 ianuarie 2023, asociaţiile de locatari vor putea solicita conform "Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat" finanţare pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.

Asociaţiile de locatari vor putea solicita bani de la stat pentru consolidarea blocurilor cu risc seismic
Sursa foto: hepta | Mediafax Foto / Marian Ilie
de Ştefan Petrică    |    17 Noi 2022   •   11:41

În fapt, proiectul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic, vizează blocurile de locuinţe, dar şi construcţiile cu probleme structurale aflate pe proprietatea autorităţiilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale sau locale.

Este de menţionat faptul că sunt acceptate numai clădirile care au regim de înălţime P+3 etaje sau minimum 10 apartamente. Banii pentru consolidare nu ajung la asociaţiile de proprietari, facturile lucrărilor vor fi achitate direct de primării.

Pentru obținerea finanțării de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în cazul blocurilor de locuințe, de exemplu, sunt necesare mai multe documente.

Concret, între altele, este vorba de hotărârea asociației de proprietari, avizul Comisiei Naționale de Inginerie Seismică privind soluțiile de intervenție pentru clădirile existente cu destinația de locuință, hotărârea consiliului local de aprobare a documentației de avizare a lucrărilor de intervenții, devizul general, certificatul de urbanism și autorizația de construire valabilă, conform adevărul.ro.

Consolidarea unui bloc va dura patru ani.

"În primul rând, vorbim de expertizarea clădirii la care mai adăugăm contractarea realizării proiectului, obținerea finanțării și contractarea execuției. În total, aceste demersuri cam un an și jumătate vor dura. Apoi mai avem lucrările efective de consolidare care nu ar trebui să dureze mai mult de 18, cel mult 24 de luni. Deci, în total, vorbim de sub 4 ani. Oricum, lucrurile se mișcă într-o direcție bună pentru că administrațiile locale, inclusiv Primăria Capitalei, au deja unele programe în acest sens", a declarat Dragoș Marcu pentru Adevărul.

 

 

×
Subiecte în articol: risc seismic bloc de locuințe București
Parteneri
Cod galben de ploi, vijelii și grindină! Harta zonelor vizate
x close