Antena 3 Actualitate "Asta înseamnă GENOCID la adresa romilor". Declaraţia care a pus pe jar autorităţile române

"Asta înseamnă GENOCID la adresa romilor". Declaraţia care a pus pe jar autorităţile române

de O.P.    |    05 Feb 2013   •   10:13
"Asta înseamnă GENOCID la adresa romilor". Declaraţia care a pus pe jar autorităţile române

Preşedintele organizaţiei Pakiv România, care militează pentru drepturile romilor şi unde a lucrat mai mult de un an consilierul local PNL Rareş Buglea care a propus sterilizarea femeilor rome, susţine că propunerea liberalului înseamnă "genocid" şi a anunţat că va sesiza organele abilitate.

Preşedintele organizaţiei Pakiv România, Gruia Bumbu, care a fost secretar de stat pentru problemele romilor în Guvernul Tăriceanu, a declarat, luni că asociaţia condamnă cu vehemenţă manifestările extremiste, rasiale şi xenofobe ale consilierului local al municipiului Alba Iulia Rareş Buglea.

"Considerăm că este inadmisibil ca o persoană publică, aleasă de cetăţeni, să promoveze mesaje care să instige la ură rasială şi la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului. Considerăm că promovarea sterilizării femeilor aparţinând unui grup etnic constituie un atentat grav, atât la adresa membrilor grupului în cauză, cât şi la adresa societăţii în ansamblul său, încălcând principiile şi valorile fundamentale ale unei societăţi democratice. Dezamăgirea provocată de poziţia publică a domnului consilier local este cu atât mai mare cu cât acesta a fost angajat al organizaţiei noastre", a spus preşedintele Asociaţiei Pakiv România, Gruia Bumbu.

Gruia Bumbu a mai spus că, din punctul său de vedere, "sterilizarea femeilor de etnie romă înseamnă genocid". Bumbu a adăugat că Asociaţia Pakiv România solicită autorităţilor publice, în speţă Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, să se autosesizeze cu privire la mesajul extremist şi xenofob şi să dispună măsuri pentru ca astfel de mesaje din partea unei persoane publice, politician, să nu mai poată fi promovate în spaţiul public.

El a afirmat că asociaţia va înainta o adresă Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării în care va cere să analizeze această situaţie şi se va adresa instanţei.

"Sunt dezamăgit că un politician tânăr, în loc să susţină planuri de măsuri care să ducă la creşterea nivelului de educaţie, instruire profesională şi respectarea drepturilor omului pentru persoanele din grupurile expuse riscului de excluziune socială, cum sunt cetăţenii români de etnie romă, instigă la ură rasială. Aceste mesaje de natură rasială şi xenofobă ameninţă eforturile de incluziune socială a persoanelor din grupurile vulnerabile, de aliniere la standardele europene, depuse de România în ultimii 10 ani", a adăugat Bumbu.

Liderul TNL Alba, Rareş Buglea, consilier local, a postat pe contul său de Facebook un comentariu în care propune "sterilizarea femeii de etnie romă" dacă în urma unei anchete sociale se stabileşte că aceasta "nu are condiţii şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane". Preşedintele TNL Alba, Rareş Buglea, consilier local la Alba Iulia, a postat pe contul său de Facebook un comentariu în care vorbeşte despre educaţia sexuală a membrilor etniei rome, dar şi despre sterilizarea femeii rome.

"Am introdus noi apa în ţigănime...( apropo, când întrebi pe cineva de acolo unde locuieşte mai nou nu zice ţigănime, zice lângă Dedeman :) ) Ei bine dragii mei acolo s-a introdus apa şi un strat subţire de pavele (aşa de dragul votului) dar este total insuficient! În loc de apă va fi enorm de greu să introducem mentalitatea şi educaţia acolo şi mai ales zic eu, educaţia sexuală.... ştiu că falşii umanişti mă vor critica aspru, dar susţin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane!", susţinea Buglea în postarea sa de pe reţeaua de socializare, care conţine numeroase greşeli gramaticale.
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close