Antena 3 CNN Actualitate Atac cibernetic uriaş în România | Site-urile Guvernului, Armatei, Poliţiei de Frontieră şi al CFR Călători au picat

Atac cibernetic uriaş în România | Site-urile Guvernului, Armatei, Poliţiei de Frontieră şi al CFR Călători au picat

Mai multe site-uri ale instituțiilor publice din țara noastră au fost atacate cibernetic.

Atac cibernetic uriaş în România | Site-urile Guvernului, Armatei, Poliţiei de Frontieră şi al CFR Călători au picat
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Georgiana Adam    |    29 Apr 2022   •   09:12

Din primele informații se pare că ar fi vorba despre site-ul gov.ro, site-ul oficial al Guvernului României, dar și mapn.ro, site-ul oficial al Ministerului Apărării.

Totodată au fost atacate și site-ul Poliției de Frontieră, site-ul oficial CFR Călători și cel a unei instituții financiare. 

Toate acestea au fost  afectate de o serie de atacuri cibernetice de tip DDoS. 

Specialiștii de la nivelul structurilor guvernamentale colaborează în aceste momente cu experții instituțiilor de specialitate pentru restabilirea accesului și identificarea cauzelor. 

”Astăzi dimineață, accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro și politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro și a site-ului unei instituții financiare a  fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service).  

Specialiștii IT de la nivelul structurilor guvernamentale colaborează cu experții instituțiilor de specialitate pentru restabilirea accesului și identificarea cauzelor. 

Accesul către site-ul www.gov.ro a fost refăcut”, informează autoritățile. 

Prima reacție a MAPN

”Dragi colegi, confirmăm că un atac cibernetic de tip distributed denial of service (DDOS), a fost declanșat, la ora 04.05, asupra site-ului MApN (www.mapn.ro). 

Atacul nu a compromis funcționarea paginii de internet a instituției, ci doar a blocat accesul utilizatorilor la aceasta.

Facem precizarea că site-ul MApN nu conține baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale MApN.

Specialiștii Comandamentului Apărării Cibernetice al MApN (CApC) lucrează la acest moment pentru reluarea funcționalității paginii de internet a ministerului”.

Reacția Poliției de Frontieră

”Un atac cibernetic asupra site-ului Poliției de Frontieră Române (www.poliţiadefrontieră.ro) a fost respins vineri, 29 aprilie, în cursul dimineții, de către specialiștii în comunicații și tehnologia informației din cadrul instituției.

Atacul nu a compromis funcționarea paginii de internet a instituției, ci a blocat accesul utilizatorilor la aceasta.

Facem precizarea că site-ul  Poliției de Frontieră conține doar informații publice și nu baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale Poliției de Frontieră.

Ofițerii specialiști din cadrul instituției, în colaborare cu experții instituțiilor de specialitate, lucrează pentru remedierea situației și restabilirea accesului publicului către site-ul PFR. Vom reveni cu detalii imediat ce situația va fi remediată”.

×
Subiecte în articol: atac cibernetic
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close