Antena 3 CNN Actualitate Atenţie la carnea de porc! Peste trei tone de carne infestată cu dioxină din Irlanda au ajuns în România

Atenţie la carnea de porc! Peste trei tone de carne infestată cu dioxină din Irlanda au ajuns în România

Atenţie la carnea de porc! Peste trei tone de carne infestată cu dioxină din Irlanda au ajuns în România
09 Dec 2008   •   22:24

Carnea de porc din Irlanda, contaminată cu dioxină a ajuns şi în România. Autorităţile sanitar-veterinare au declarat, în repetate rânduri, că românii sunt în afara oricărui pericol şi că nu există niciun motiv de îngrijorare. Faptele, însă, îi contrazic. Pe piaţa din România au ajuns cantităţi mari din aceasta carne. Ba mai mult, o parte dintre produse au fost importate, direct din Irlanda.
Marţi, în jurul prânzului, vicepreşedintele Autorităţii Sanitar Veterinare declara pentru Antena 1, foate liniştit, că nu avem niciun motiv de îngrijorare. Ba chiar ne asigura că, în România nu a intrat niciun gram de carne contaminată.
Spre seară, însă, datele problemei s-au schimbat. Şeful Autorităţii Sanitar-Veterinare din Ungaria a anunţat că, din septembrie şi până în noiembrie, în ţara sa au ajuns aproape 70 de tone de carne contaminată cu dioxină. Oficialul din ţara vecină pare a fi mult mai informat decât colegii săi din România. Astfel, potrivit acestuia, carnea a venit din Polonia, a ajuns în Ungaria, iar de aici - pe piaţa românească. Autorităţile noastre nu confirmă afirmaţiile omologului ungar, dar recunosc faptul că au primit - totuşi - un document. Nu din Ungaria, ci de la Comisia Europeană. Aşa au aflat că, pe 3 noiembrie, o firmă din Bucureşti a importat peste 3 tone de carne contaminată, direct din Irlanda.
Ţinând cont de faptul că în această lună consumul de carne de porc creşte semnificativ iar preparatele tradiţionale sunt pregătite din timp este foarte posibil ca aceste cantităţi să fie deja consumate de românii din cel puţin cinci regiuni.
Inspectorii de la ANSV vor face controale chiar marţi noapte în Bucureşti în supermarketurile în care s-ar putea comercializa carnea infestată.
Termenul de dioxine se refera la un grup de substanţe cu structură chimică şi proprietăţi biologice asemănăoare. Toate aceste substanţe au potenţial toxic şi cancerigen. Efectul caracteristic al dioxinei asupra corpului uman este cloracneea. În afara acesteia, dioxinele mai pot produce asupra pielii rush (înroşirea pielii pe zone limitate), decolorare zonală şi creşterea excesivă a părului în special pe faţă şi în partea superioară a corpului. Un alt organ afectat de aceste substante este ficatul, dar intensitatea reacţiilor la acest nivel este moderată. Studiile au arătat că expunerea la doze mari de dioxină sau la doze mici, dar pe perioade îndelungate creşte considerabil riscul de cancer. De asemenea, cercetările efectuate pe animale de laborator au evidenţiat efecte nedorite pe creştere şi dezvoltare.
Autorităţile irlandeze au intrat în alertă la sfârşitul săptămânii trecute. Guvernul a ordonat retragerea tuturor produselor de carne de porc produsă după 1 septembrie din magazine, restaurante şi fabrici de prelucrare, ca urmare a suspiciunilor privind contaminarea cu dioxină. Abia o zi mai târziu, Irlanda avertiza că aproximativ 25 de ţări au importat carne contaminată, dar a încercat să ofere şi asigurări.
"Suntem siguri că expunerea consumatorilor la aceste produse nu va provoca probleme de sănătate. Ca strategie, am decis retragerea acestor produse, am vrut să le scoatem de pe piaţă cât mai repede, pentru a limita perioada de expunere." a declarat Alan Reilly, director adjunct Autoritatea pentru Siguranţă Alimentară Irlanda.
Premierul Irlandei a dat asigurări că industria îşi va reveni. "Intenţia noastră este de a oferi sprijin, de a ne asigura că industria îşi va reveni din această situaţie dificilă." a spus Brian Cowen.
Comisia Europeană a confirmat că o uzină irlandeză de producere a hranei pentru animale are legătură cu contaminarea cărnii de porc cu dioxină şi a lansat un apel la toate statele membre ale Uniunii Europene.
"Statele membre sunt rugate să retragă produsele din carne de porc fabricate în Irlanda şi să verifice prezenţa de dioxine sau de substanţe asociate cu dioxina." a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru sănătate. O nouă alertă s-a declanşat însă marţi. Autorităţile irlandeze au anunţat că au descoperit dioxină şi la bovinele care au primit aceeaşi alimentaţie ca şi porcii contaminaţi. Au avut grijă să minimizeze din nou riscurile la adresa sănătăţii publice, mai ales că Executivul european s-a declarat mulţumit de măsurile luate de Dublin.
Observator

×
Subiecte în articol: carne de porc carne de porc Irlanda
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close