Antena 3 CNN Actualitate Atenție! O metodă de înșelăciune face ravagii printre români. Cum îți dai seama că urmează să fii păcălit

Atenție! O metodă de înșelăciune face ravagii printre români. Cum îți dai seama că urmează să fii păcălit

Deși nu este nouă, metoda de înșelăciune ”Acoperișul” face ravagii printre români. Romii care se ocupă cu repararea caselor, construirea de acoperișuri și instalarea sistemelor de scurgere au început să se promoveze agresiv, cu flyere distribuite în mai multe orașe din Transilvania. Iată cum să-ți dai seama că urmează să fii păcălit.

Atenție! O metodă de înșelăciune face ravagii printre români. Cum îți dai seama că urmează să fii păcălit
Sursa foto: Pexel
de Georgiana Adam    |    13 Aug 2020   •   18:30

Romii care promit astfel de servicii au început să distribuie masiv flyere cu ofertele extrem de atractive pentru repararea caselor și a acoperișurilor. Ei își atrag clientela cu prețurile reduse, deși, victimele ajung să plătească, la final, chiar și de 10 ori mai mult decât au fost anunțate inițial. 

În plus, escrocii le oferă, pe hârtie doar, discounturi suplimentare pensionarilor, aceștia fiind și categoria cel mai ușor de păcălit. Țeparii se laudă cu prețuri extrem de mici față de media pieței și multe servicii gratuite.

Atenție! O metodă de înșelăciune face ravagii printre români. Cum îți dai seama că urmează să fii păcălit

Odată contactați telefonic, romii se prezintă sub nume și profesii false. Ca să nu-i sperie  pe clienți, la discuțiile inițiale și semnarea contractului trimit membrii ai grupării cu aspect îngrijit, care se dau drept ingineri. De cele mai mult ori, aceștia evită să comunice prețul lucrării, ci doar un cost per mp, în schimb solicită un avans.

De cele mai multe ori, prețurile finale sunt de câteva ori mai mari. Oamenii sunt intimidați, șantajați și amenințați să achite sumele abuzive și de cele mai multe ori nu depun plângere la poliție de teama romilor. 

Prețuri de 10 ori mai mari decât devizul inițial

În 2017, un constănțean a fost obligat să achite 40.000 de lei, deși costul inițial era de 4.000 de lei. El i-a reclamat la poliție pe romi, iar procurorii i-au trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional, şantaj, ameninţare şi alte infracţiuni. Anchetatorii au descoperit alte 23 de victime ale aceluiași grup de gabori.

„Autorităţile sunt pe o mână cu ei, nu le fac nimic. Între timp s-au rafinat şi oferă contracte. În contract nu scriu preţul, ci doar lista de preţuri ceea ce duce la sume astronomice pentru care ei au semi-acoperire legală. Sunt violenţi şi se vor întoarce, nu va faceţi iluzii. Instituţiile statului nu păzesc cetăţeanul şi nu fac investigaţii legate de aceşti gabori. 

Eu nu sunt cineva care să fie capabilă să se ţigănească şi am luat-o rău la bani. Când am sunat la instituţii, mi s-a spus că nu mă va proteja nimeni de ei dacă merg martor”, spune o victimă a reţelei de „gabori”, care a postat acest mesaj pe un blog destinat victimelor unor astfel de înșelătorii: tepeacoperisuri.home.blog. 

Pe acest site găsiți o listă cu posibili ţepari, modul în care aceștia acționează şi ce puteți face dacă ați fost păcălit.

×
Subiecte în articol: inselaciune romi
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close