Antena 3 CNN Actualitate Attila Korodi: Grădina Zoologică din Bucureşti nu se închide

Attila Korodi: Grădina Zoologică din Bucureşti nu se închide

Attila Korodi: Grădina Zoologică din Bucureşti nu se închide
13 Mar 2008   •   07:42
Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi, a declarat, joi, pentru Antena3, că Grădina Zoologică de la Bucureşti nu se închide. În perioada următoare se vor face investiţii, pentru ca, până în vară aceasta să îndeplinească standardele stabilite de UE şi să obţină autorizaţia de mediu pentru cel puţin 5 ani.

Anunţul vine la scurt timp după declaraţia dată de Attila Korodi, potrivit căreia o parte dintre grădinile zoologice din România ar putea fi închise din cauza nerespectării condiţiilor minime de confort pentru animalele captive. Guvernul încearcă, totuşi, să evite această situaţie şi anunţă că va aloca, până în 2012, 130 milioane de lei, pentru modernizarea unora dintre ele. O altă măsură ce ar urma să fie luată este interzicerea înmulţirii speciilor în grădinile zoologice care nu mai pot funcţiona legal. În România sunt 41 de grădini zoologice, 28 administrate de autorităţile locale, iar celelalte sunt deţinute de muzee de ştiinţe ale naturii sau de proprietari privaţi.

Ele sunt, însă, departe de îndeplinirea normelor europene în domeniu, lucru recunoscut şi de ministrul Mediului, Attila Korodi. Din suma de 130 milioane de lei care va fi alocată pentru modernizarea lor, 75% provin de la bugetul de stat, iar 25 de procente vor fi asigurate de către autorităţile locale. 18 grădini zoologice ar urma să fie închise, iar cele aproape 10.000 de animalele de aici vor fi mutate în alte 14 locaţii, care vor primi bani de la buget.

Printre acestea, grădinile zoologice din Oradea, Braşov, Timişoara, Craiova, Târgu Mureş, Slatina sau Rîmnicu Vâlcea. Într-o situaţie mai dificilă se găseşte şi Grădina Zoologică Băneasa. Proiectele de construcţie sau aplicarea pentru fonduri destinate refacerii unor zone ale grădinii sunt imposibil de realizat deoarece terenul nu se află în proprietatea sau administrarea Grădinii.

Două din şase hectare sunt revendicate, precum şi spaţiul din Comuna Chiajna, propus pentru construcţia noului parc zoologic. Directorul Zoo Băneasa, Anca Oprea, spune că parcul nu se va închide, cel puţin pentru moment, pentru că are autorizaţie de funcţionare până în 2010, dar şi pentru că instituţia respectă cerinţele Ministerului Mediului, cuprinse în ordinul de ministru emis în decembrie 2007.

Ministrul mediului a vizitat joi grădina zoologică din Băneasa, pentru a vedea care sunt exact condiţiile în care grădina îşi desfăşoară activitatea.

Conform informaţiilor apărute în cotidianul Ziua, însă, Gradina Zoologică din Băneasa este foarte aproape de a fi transformată într-o afacere imobiliară. Anunţul făcut de ministrul mediului cum că Parcul va fi închis pentru că nu respectă normele de funcţionare, ar ascunde, de fapt, o mână de ajutor pe care Attila Korodi o dă unei firme maghiare de imobiliare.

Conform Ziua, firma ar fi cumpărat deja terenul pe care se află Restaurantul Privighetorilor şi intenţionează să ridice un complex rezidenţial care va cuprinde şi suprafaţa pe care se află acum Grădina Zoologică.

Pe pagina de Internet a holdingului din care face parte firma Cordia este prezentat deja un amplu proiect imobiliar care se întinde şi pe suprafaţa Parcului Zoo. Firma Cordia SRL din Cluj, este membră a unui mare holding din Ungaria.

Proiectul imobiliar de la Gradina Zoologică a fost demarat în 2004, când un grup de investitori maghiari au obţinut terenul de lângă Parc, pe care se află Restaurantul Privighetorilor. Aceleaşi persoane se ocupă, în numele a două familii de români stabilite în America, de retrocedarea a două hectare din Gradina Zoologică.

Directorul Cordia din Ungaria, membră a aceluiaşi holding, declara, potrivit cotidianului Ziua, că, la sfârşitul primaverii acestui an vor începe construirea a 118 vile de lux pe o suprafaţa de cinci hectare. Cordia Romania ar fi înregistrat peste o mie de solicitări din partea potenţialilor cumpărători.

Se estimează că proiectul va fi terminat până la sfârşitul anului viitor, iar investiţia va depăşi 30 de milioane de euro. Responsabili pentru situaţia în care se află astăzi Grădina Zoologică sunt şi cei din Primăria Capitalei, care nu au solicitat fonduri de reabilitare a parcului, conform ziarului Ziua.

Primarul general Adriean Videanu sustine ca nu a putut face acest lucru din cauza situaţiei juridice a suprafeţei pe care se află Gradina Zoologică, unde sunt revendicate doua hectare de teren.



Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close