Antena 3 CNN Actualitate Au devenit românii rasişti? Muncitorii din Mangalia: Străinii să fie concediaţi primii (VIDEO)

Au devenit românii rasişti? Muncitorii din Mangalia: Străinii să fie concediaţi primii (VIDEO)

Au devenit românii rasişti? Muncitorii din Mangalia: Străinii să fie concediaţi primii (VIDEO)
23 Sep 2009   •   16:15
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // La începutul anilor '90 era în vogă sloganul "Nu ne vindem ţara", slogan folosit de o parte a clasei politice în lupta pentru câştigarea electoratului naţionalist. Între timp, globalizarea şi criza a stricat în întreaga lume orice reper teritorial, fiind întâlnite cazuri extreme, percepute diferit în funcţie de cei care sunt subiectul discuţiei. În ultimele luni românii s-au arătat în dese rânduri indignaţi de anumite mesaje ale occidentalilor îndreptate împotriva conaţionalilor. În Italia românii se plâng că sunt supuşi discriminărilor, iar în Germania un politician local se plângea în campanie electorală de muncitorii români care ar lua locurile de muncă ale nemţilor.

Numai că această poziţie discriminatorie pare să fie adoptată şi de români, atunci când îşi văd slujbele ameninţate în propria ţară. Săptămâna aceasta conducerea Şantierului Naval Daewoo Mangalia a anunţat că va disponibiliza cel puţin 300 de muncitori. Imediat, liderii de sindicat au luat atitudine. Prima lor cerinţă: concedierea prioritară a muncitorilor străini! La Mangalia lucrează câteva zeci de muncitori coreeni, consideraţi de angajator mult mai ieftini şi eficienţi decât muncitorii români. Totuşi, la presiunile sindicatului, se pare că actuala conducere a şantierului a cedat, anunţând deja concedierea a cel puţin 100 de muncitori coreeni.

"Acei salariaţi care lucrează aici nu sunt comunitari, nu sunt europeni ca noi. (...) Aţi arătat până acum că nu sunteţi rasisşti. Nu îndemn la violenţă, dar aceşti salariaţi străini trebuie să înţeleagă că ei sunt primii care trebuie să plece" spune un vorbitor la un miting la şantierul Mangalia. "Un asiatic spune că ei sunt fruntea şi că voi sunteţi vinovaţi. Nu se poate aşa ceva", spun cei de la acest miting. Imaginile au fost trimise de un utilizator al site-ului VideoNews.ro.

MITING LA MANGALIA: MUNCITORII STRĂINI TREBUIE SĂ PLECE


Poată fi comparată această situaţie de la Mangalia cu discursurile occidentalilor la adresa românilor? Se pot face concedieri în funcţie de rasă sau de locul în care te-ai născut? Sunt întrebări iscate de criză, la care România trebuie să fie pregătită să răspundă în următoarea perioadă.

POLITICIAN GERMAN: MUNCITORII ROMÂNI N-AU HABAR CE FAC

"Spre deosebire de angajaţii din Bazinul Ruhr, cei din România nu vin dimineaţa la ora şapte la schimbul întâi şi nu rămân până la sfârşitul programului - ci vin şi pleacă după cum au chef şi n-au habar ce fac." Jürgen Rüttgers, prim ministrul creştin-democrat al landului Renania de Nord - Westfalia

DISCURSURILE INTEGRALE ALE MUNCITORILOR DIN MANGALIA


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: disponibilizari mangalia
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close