Antena 3 CNN Actualitate Procurorul Augustin Lazăr, reacție la Legea grațierii: Noi încurajăm o conduită corectă a cetăţenilor, dar cineva vine acum şi schimbă macazul

Procurorul Augustin Lazăr, reacție la Legea grațierii: Noi încurajăm o conduită corectă a cetăţenilor, dar cineva vine acum şi schimbă macazul

Procurorul Augustin Lazăr, reacție la Legea grațierii: Noi încurajăm o conduită corectă a cetăţenilor, dar cineva vine acum şi schimbă macazul
Sursa foto: Foto: Agerpres
19 Ian 2017   •   10:59

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat joi că există un sentiment de îngrijorare în rândul procurorilor cu privire la proiectul de graţiere, iar în Consiliul Superior al Magistraturii ideea generală pe acest subiect este una negativă, scrie Agerpres.

"Este un sentiment de îngrijorare, pentru că noi, de când am intrat în Uniunea Europeană, ne pregătim să consolidăm statul de drept printr-o conduită publică corectă, încurajând o conduită corectă a cetăţenilor, iar acum vine cineva care, în mod surprinzător, schimbă macazul şi ar dori să adoptăm o altă poziţie, de clemenţă", a afirmat Augustin Lazăr.

El a spus că, în Consiliul Superior al Magistraturii, ideea generală a fost negativă cu privire la proiectul graţierii.

"Nu aş putea acum să spun ce fel de aviz va fi, este o dezbatere în CSM, însă ideea generală a fost negativă cu privire la acel proiect, care nu este de natură să încurajeze Justiţia şi pe magistraţi şi nici o conduită publică corectă în România. Poziţia noastră a fost tranşantă, de respingere. Nu avem nevoie de acte de clemenţă, avem nevoie de acte de consolidare a instituţiilor româneşti care luptă cu criminalitatea, cu corupţia, cu conflictul de interese. Din păcate, constatăm că s-a umblat şi la textul legii care incriminează conflictul de interese. Este practic o dezincriminare. Nu vom mai putea demonstra niciodată că cineva a fost în conflict de interese, dacă textul rămâne aşa. (...) În câteva zile, vom avea un nou punct de vedere şi vom explica că este greşit să punem un interes privat al unui grup de persoane, care este interesat să beneficieze de acest proiect, mai presus de interesul public", a explicat Augustin Lazăr.

Procurorul general a mai spus că la întâlnirea pe care a avut-o recent cu ministrul Justiţiei, Florin Iordache, acesta nu i-a spus despre proiectul privind graţierea sau modificările aduse Codului penal.

"Proiectul l-am primit în timp ce eram la CSM, ieri. Noi nu am văzut proiectul înainte. Era gata, gata să iasă aşa. Nu a fost nicio transparenţă şi nici o consultare prealabilă a CSM. Abia acum, urmează ca membrii Consiliului să îl studieze şi să expună un punct de vedere", a precizat Augustin Lazăr.

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close