Antena 3 CNN Actualitate Aur pentru România la Campionatul Mondial de Robotică. Elevii au creat un robot autonom care sterilizează saloanele spitalelor

Aur pentru România la Campionatul Mondial de Robotică. Elevii au creat un robot autonom care sterilizează saloanele spitalelor

Echipa de robotică a unui liceu din Hunedoara a câştigat aurul la Campionatul Mondial de Robotică. Reuşita tinerilor inventatori s-ar putea dovedi extem de importantă pentru sistemul sanitar. Printre invenții se află un robot autonom care sterilizează saloanele de spital cu ajutorul radiaţiei ultraviolete.

Aur pentru România la Campionatul Mondial de Robotică. Elevii au creat un robot autonom care sterilizează saloanele spitalelor
Sursa foto: Liceul Teoretic "Traian Lalescu" Facebook
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Noi 2021   •   11:36

Elevii echipei RobotX de la Liceului Teoretic "Traian Lalescu" din Hunedoara au realizat mai multe invenţii care ar putea să rezolve o parte dintre problemele pandemiei. Dovadă stă aurul câștigat la Campionatul Mondial de Robotică.

Robotul autonom sterilizează saloanele spitalelor cu ajutorul radiaţiei ultraviolete

De exemplu, acestia au creat un robot autonom care sterilizează saloanele spitalelor cu ajutorul radiaţiei ultraviolete. O soluţie de 100 de ori mai ieftină decat cele disponibile în prezent pe piaţă.

"Robotul autonom urmărește o linie trasată pe podea cu bandă neagră. Are un sistem complet original care permite sterilizarea cu ultraviolete în locuri greu accesibile" a spus Mircea Nistor, profesor de fizică şi robotică la Colegiul Naţional de Informatică "Traian Lalescu" din Hunedoara.

Tinerii inventatori au venit și cu o soluție ieftină pentru sterilizarea termică a măștilor de protecție

Sistemul din carton și fir de cupru poate fi construit acasă, spun elevii. Iar astfel, familiile ar putea face economii de o mie de lei pe an.

În plus, au propus diverse inovații pentru senzorii de oxigen din saloanele ATI, și au realizat un sistem de comunicare. Sistem care i-ar putea ajuta pe medici și asistente să comunice mai ușor cu mii de pacienți.

Performanţa elevilor hunedoreni nu a trecut neobservată nici la nivel local.

Primarul vrea ca soluţiile elevilor să fie aplicate la spitalul din județ

"Ar fi bine ca rezultatul muncii acestor copii sa fie folositi, să se regăsească şi să fie folosit în spitalul nostru şi să luăm acei senzori pe care i-au creat ei, să vedem cum îi implementăm şi verificăm la noi la spital" , a declarat Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara.

Competiţia internaţională de robotică s-a desfăşurat online, iar elevii hunedoreni au învins candidaţi din aproape 200 de ţări.

Proiectul ştiinţific care a luat Aurul mondial conţine mai multe soluţii menite să rezolve o parte din problemele legate de pandemia de COVID-19, inclusiv o aplicatie care monitorizează functiile pacientilor aflați în izolare şi transmite informația medicilor de familie.

Liceul Teoretic "Traian Lalescu" din Hunedoara are nu una, ci două echipe mari de robotică, dar şi două echipe de juniori care fac roboţi din piese lego.

Aventura nu se oprește aici, se lucrează intens pentru următoarea provocare.

×
Subiecte în articol: Robotica elevi Hunedoara inventie robot
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close