Antena 3 CNN Actualitate Aurescu: "Am dat 63 de mil euro pentru asistența acordată refugiaților din Ucraina. Guvernul va da bani şi la Curtea Penală pentru a sprijini investigaţiile"

Aurescu: "Am dat 63 de mil euro pentru asistența acordată refugiaților din Ucraina. Guvernul va da bani şi la Curtea Penală pentru a sprijini investigaţiile"

România a acordat asistenţă refugiaţilor veniţi la noi din Ucraina în valoare de 63 de milioane de euro, a anunţat, vineri, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, cel care a şi reiterat sprijinul nostru pentru aspirațiile europene ale acestei ţări.

Aurescu: "Am dat 63 de mil euro pentru asistența acordată refugiaților din Ucraina. Guvernul va da bani şi la Curtea Penală pentru a sprijini investigaţiile"
Sursa foto: Hepta | Zuma Press / Florian Gaertner
de Georgiana Adam    |    22 Apr 2022   •   13:26

Ministrul român a spus că atrocitățile și crimele de război nu pot să rămână nepedepsite, iar România sprijină eforturile comunității internaționale pentru investigarea acestor încălcări ale dreptului internațional.

"Am reiterat sprijinul ferm al României pentru independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială a Ucranei, precum şi pentru efortul autorităţilor ucrainene, al cetăţenilor de a respinge agresiunea rusă care constituie o încălcare flagrantă a tuturor obligaţiilor internaţionale asumate de Rusia.

Nici România, nici Ucraina, nici comunitatea internaţională nu pot accepta călcarea în picioare a ordinii internaţionale bazate pe reguli.

Bogdan Aurescu spune că peste 800.000 de refugiaţi au venit la noi în ţară până acum

Exprim condoleanţe şi regretul profund pentru pierderile de vieţi omeneşti care au fost curmate în această agresiune ilegală, pentru masivele distrugeri ilegale din Ucraina care influenţează profund negativ viaţa societăţii ucrainene. Suntem alături de poporul ucrainean", a spus vineri Bogdan Aurescu, în timpul unei conferințe de presă organizată împreună cu ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

Oficialul a precizat că România a reacționat prompt prin a oferi adăpost și asistență refugiatilor ucraineni, peste 800.000 de oameni venind la noi în ţară până acum.

"Asistența acordată acestor persoane, inclusiv celor care au rămas în România, a fost în valoare de peste 63 de milioane de euro, constând în acces gratuit la servicii medicale, la învățământ, de asemenea în măsuri de sprijin pentru copii, peste 1.600 de copii sunt înscrişi în învăţământul românesc, studenţii sunt primiţi la universităţile noastre.

De asemenea, le-am asigurat transport gratuit pe teritoriul României, deschiderea pieței muncii, pentru că mulţi s-au angajat la noi", a spus ministrul de Externe.

"Atrocităţile, crimele de război, crimele împotriva umanităţii, de genocid nu pot sa rămână nepedepsite, iar România sprijină activ eforturile comunităţii internaţionale pentru investigarea acestor încălcări.

Aurescu: "Guvernul României a decis acordarea unei contribuţii financiare voluntare către Curtea Penală Internaţională pentru a sprijini investigaţiile din Ucraina"

Guvernul României a decis acordarea unei contribuţii financiare voluntare către Curtea Penală Internaţională pentru a sprijini investigaţiile din Ucraina", a mai precizat oficialul român.

Aurescu a mai declarat că este convins că Ucraina va câștiga acest război și a dat asigurări că România va participa la procesul de reconstrucție. De asemenea, Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul pentru aspirațiile europene ale Ucrainei.

"Vreau să adresez felicitări Ucrainei pentru transmiterea răspunsului la prima parte a chestionarului pentru aderarea la UE și vreau să reiterez și cu acest prilej sprijinul extrem de puternic al României pentru aspirațiile europene ale Ucrainei", a concluzionat Bogdan Aurescu.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close