Antena 3 CNN Actualitate Aurescu i-a prezentat lui Fabius argumentele României pentru o decizie favorabilă privind aderarea la Schengen

Aurescu i-a prezentat lui Fabius argumentele României pentru o decizie favorabilă privind aderarea la Schengen

Aurescu i-a prezentat lui Fabius argumentele României pentru o decizie favorabilă privind aderarea la Schengen
23 Feb 2015   •   23:28

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, luni, la Paris, consultări cu omologul francez, Laurent Fabius, prilej cu care i-a prezentat acestuia, în cadrul discuțiilor privind consolidarea spațiului Schengen în contextul luptei antiteroriste, argumentele pe care România, ca furnizor de securitate în regiune și în UE, le consideră relevante, în așteptarea legitimă față de o decizie favorabilă privind aderarea țării noastre la spațiul Schengen, informează AGERPRES.

Un comunicat de presă remis de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) arată că întrevederea, care s-a desfășurat într-o atmosferă "foarte deschisă și cordială", a permis reafirmarea satisfacției părților față de relația bilaterală, de Parteneriat Strategic, dinamică și substanțială, bazată pe afinități culturale, istorice și de limbă, precum și pentru nivelul și ritmul actual al contactelor politice.

"Cei doi înalți oficiali au discutat despre dinamizarea calendarului de întâlniri la nivel politic, ministrul francez acceptând cu plăcere invitația omologului român de a face o vizită la București în acest an, în contextul celebrării celor 135 de ani de relații diplomatice dintre România și Franța", precizează MAE.

Sursa citată anunță că în discuții s-a convenit, la propunerea părții române, realizarea unei evaluări comune a stadiului aplicării Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic bilateral.

"Părțile au evocat cu satisfacție ponderea dimensiunii economice a relației bilaterale, Franța fiind al treilea partener comercial al României, cu un volum anual al schimburilor comerciale bilaterale de aproape 7 miliarde de euro în 2014, și cu investiții de circa 7 miliarde de euro. Au fost totodată trecute în revistă modalități concrete de dezvoltare în continuare a acestei evoluții, inclusiv prin diversificarea domeniilor și proiectelor economice concrete", punctează MAE.

Pe de altă parte, cei doi oficiali au discutat despre evoluțiile actuale din UE, constatându-se în acest mod "convergența de viziuni și poziții în numeroase dosare de interes comun".

"Referitor la Vecinătatea Estică și situația din Ucraina, miniștrii au subliniat importanța respectării în totalitate a Acordurilor de la Minsk și, ca primă urgență, a respectării depline a încetării focului, ca premisă pentru retragerea armamentului greu. În context, Bogdan Aurescu a salutat rolul asumat de Președintele francez și de Cancelarul german în procesul negocierilor", se arată în comunicatul amintit.

Aceeași sursă adaugă că ministrul Aurescu a exprimat speranța autorităților române în continuarea, de către autoritățile de la Chișinău, a angajamentului pentru asigurarea parcursului european al Republicii Moldova, pe baza Programului său de activitate care include, ca obiectiv prioritar, realizarea asocierii politice și integrării economice cu Uniunea Europeană.

"La propunerea omologului român, ministrul francez a fost de acord cu transmiterea în comun a unei invitații către miniștrii de externe ai statelor membre UE pentru organizarea, în martie, a unei noi reuniuni a Grupului de Prieteni pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova, formatul, inițiat de România și Franța, fiind foarte util pentru a stimula sprijinul statelor membre pentru eforturile de reformă proeuropeană ale Chișinăului, dar și pentru a reconfirma angajamentul Republicii Moldova în acest domeniu, mai ales în implementarea Acordului de Asociere și de Liber Schimb", susține sursa citată.

În ceea ce privește combaterea terorismului, șeful diplomației de la București a reafirmat sprijinul ferm al României pentru întărirea cooperării în acest sens la nivel european și internațional.

"Cele două părți au avut, de asemenea, un schimb de opinii pe marginea unor subiecte de actualitate aflate pe agenda internațională, cu accent pe acțiunile împotriva ISIL și pe evoluțiile din Nordul Africii, Siria, Africa sub-sahariană", se spune în comunicatul MAE.

În cadrul vizitei la Paris, ministrul român de Externe a avut o întrevedere și cu Louis Schweitzer, comisar general pentru investiții. Potrivit sursei menționate, cei doi oficiali au discutat despre posibile proiecte viitoare de cooperare bilaterală în vederea stimulării creșterii capacității administrative a instituțiilor române în general și în domeniul atragerii de fonduri europene în special.



×
Subiecte în articol: Laurent Fabius România
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close