Antena 3 CNN Actualitate Austria impune restricții pentru români. Cum se poate evita carantina sau izolarea de 14 zile

Austria impune restricții pentru români. Cum se poate evita carantina sau izolarea de 14 zile

România a fost inclusă de Austria pe lista țărilor cu risc, din cauza creșterii numărului de cazuri noi de Covid-19. Începând din 9 iulie, românii care doresc să intre în Austria trebuie să intre în carantină sau izolare timp de 14 zile. În caz contrar, amenzile pot ajunge până la 1.450 de euro. Cetăţenii care călătoresc din România vor putea intra în Austria fără să stea în izolare doar dacă prezintă un certificat (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru infecţia cu COVID-19, efectuat în ultimele 4 zile, anterior intrării în Austria.

Austria impune restricții pentru români. Cum se poate evita carantina sau izolarea de 14 zile
de Cristina Tudorache    |    08 Iul 2020   •   19:30

”Partea austriacă a comunicat astăzi că, începând cu data de 9 iulie, ora 0.00, toţi cetăţenii care călătoresc din România cu destinaţie finală Austria vor putea intra în Austria doar dacă prezintă un certificat (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru infecţia cu COVID-19 (PCR, RT), efectuat în ultimele 4 zile, anterior intrării în Austria. În absenţa acestui certificat, cetăţenii care călătoresc din România cu destinaţie finală Austria vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile. În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro. De asemenea, au informat că va exista posibilitatea ca această categorie de cetăţeni să fie testaţi la intrarea în Austria, în cazul unui test negativ nefiind necesară măsura autoizolării. Potrivit autorităţilor austriece, măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului fără oprire al cetăţenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinaţii din alte state şi în cazul transportului de mărfuri”, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe, miercuri.

Instituția de la București precizează că, încă din cursul zilei de marţi, au fost întreprinse, în regim de urgenţă, demersuri la ce mai înalt nivel diplomatic, pe lângă oficiali austrieci, pentru a solicita decalarea datei de implementare a acestei măsuri, faţă de intenţia iniţială de aplicare imediat după momentul anunţului, precum şi pentru clarificarea modului de implementare a acestor măsuri.

Cum pot evita românii carantina sau izolarea de 14 zile


Ambasada României în Austria informează, printr-un mesaj postat pe Facebook, că cetățenii români pot evita carantina sau izolarea pe teritoriul acestui stat dacă dețin un test negativ pentru SARS-COV-2.

„Din cauza situației epidemiologice, începând din 09.07.2020, ora 00.00, accesul cetățenilor din România în Austria este posibil numai dacă dețin un test biologic molecular negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 4 zile, în limba germană sau engleză. În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de 14 zile unei izolări/carantine la domiciliu (sau hotel), imediat după intrarea în Austria. Dacă un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării/carantinei este negativ, izolarea/carantina instituită pe perioada celor 14 zile se suspendă. Acest regim se aplică inclusiv turiștilor români.

Restricțiile nu se aplică transportatorilor profesioniști de marfă.

TRANZIT: se permite în regim permanent tranzitul, fără oprire, al cetățenilor români pe teritoriul Austriei spre destinații din alte țări. Dacă tranzitul este dinspre România, trebuie prezentate documente care dovedesc permisiunea intrării pe teritoriul țării de destinație (domiciliu / rezidență / drept de ședere / contract de muncă / orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc.)”, este anunțul Ambasadei României în Austria.

Austria a precizat că măsura anunțată are caracter temporar, aceasta urmând a fi revizuită în funcție de evoluțiile epidemiologice.

×
Subiecte în articol: Austria restricţii izolare
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close