Antena 3 CNN Actualitate Austria își menține veto-ul împotriva aderării terestre a României și Bulgariei la spațiul Schengen

Austria își menține veto-ul împotriva aderării terestre a României și Bulgariei la spațiul Schengen

Austria îşi menţine veto-ul privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen cu graniţele terestre. Este anunţul făcut de ministrul de interne austriac, într-un interviu acordat presei locale. Declaraţiile au loc în contextul în care România va adera, în martie, la frontierele aeriene și maritime.

de Alina Tănase    |    14 Ian 2024   •   10:52

Este un anunț făcut de ministrul de Interne austriac pentru presa locală. Acesta spune că Austria își menține veto-ul împotriva aderării terestre a României și Bulgariei la  spațiul Schengen.

De asemenea, afirmă că în continuare controalele la granițele terestre sunt necesare și nu pot fi ridicate. Mai mult decât atât, spune că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen trebuie făcută pas cu pas și deja Austria a făcut o concesie în momentul în care a renunțat la veto-ul împotriva României și Bulgariei în ceea ce privește aderarea aeriană și maritimă, care se vor produce începând cu luna martie.

Rămâne însă de văzut care va fi în continuare poziția Austriei și asta pentru că în a doua parte a acestui an, după alegerile europene, vor fi discuții între oficialii români, cei austrieci și oficialii europeni pentru aderarea terestră a României la spațiul european de liberă circulație, pentru că oficialii de la București își doresc ca, începând cu data de 1 ianuarie 2025, țara noastră să devină stat membru Schengen cu drepturi depline.

Gerhard Karner, ministrul de Interne austriac, mai spunea că Austria nu are obligația de a stabili un calendar pentru aderarea terestră a României, ci Comisia Europeană este cea care trebuie să se asigure că spațiul Schengen funcționează la nivel optim.

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close