Antena 3 CNN Actualitate Autobuzele din Bucureşti îşi vor putea schimba singure culoarea semaforului

Autobuzele din Bucureşti îşi vor putea schimba singure culoarea semaforului

Autobuzele din Bucureşti îşi vor putea schimba singure culoarea semaforului
Sursa foto: Autobuz
30 Apr 2009   •   20:53

Autobuzele care circulă prin Bucureşti îşi vor schimba singure culoarea semaforului doar ca să ajungă la minut în staţie. Şoferii nu vor căuta nicio scuză pentru întrâziere, iar călătorii îşi vor putea regla ceasul după orarul RATB. Cel puţin aşa promite primăria.

Primele 300 de autobuze intelegente vor circula prin Bucureşti peste trei luni. Pe lângă kilometraj, vitezometru sau panou de bord, adică echipamentele obişnuite, vor fi dotate şi cu aparatură hitech.

Sistemul funcţionează ca orice dispozitiv de urmărire. GPS-ul transmite satelitului poziţia autobuzului, iar acesta o comunică mai departe către sistemul de control al traficului. Calculatoarele compară datele primite cu orarul precis. Orice întârziere este urgent rezolvată - semafoarele inteligente primesc comandă de Unda Verde, într-o fracţiune de secundă.

Şefii Primăriei Capitalei spun că doar aşa autobuzele vor putea respecta orarul şi nu vor mai întârzia în staţii.

Şoferii de pe autobuzele RATB nu sunt, însă, la fel de optimişti. Aceştia susţin că fără un culoar unic nu vor putea ajunge niciodată la timp.

Acesta nu este singurul sistem de control al traficului. În marile intersecţii din Bucureşti au fost montate mii de dispozitive. Acestea numără maşinile care stau la semafor.

Conducerea Municipalităţii susţine că, până vara viitoare, toate cele aproape două mii de autobuze RATB care circulă în Bucureşti vor comunica cu semafoarele. Întreg sistemul a costat peste un milion de euro şi face parte din proiectul de management al traficului din Capitală.

Observator


×
Subiecte în articol: RATB primaria capitalei autobuze
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close