Antena 3 CNN Actualitate Autoritățile recunosc că sunt depășite în gestionarea COVID-19. Jurma: Au pierdut controlul epidemiologic

Autoritățile recunosc că sunt depășite în gestionarea COVID-19. Jurma: Au pierdut controlul epidemiologic

Autoritățile române recunosc că sunt depășite în gestionarea COVID-19 și că angajații DSP nu reușesc să facă anchetele epidemiologice de pe o zi pe alta, așa că virusul se răspândește necontrolat. Într-un răspuns pentru Antena 3, Grupul de Comunicare Strategică ne tansmite că apar foarte multe cazuri nealocate pe județe pentru că anchetele epidemiologice se desfășoară foarte greu.

Autoritățile recunosc că sunt depășite în gestionarea COVID-19. Jurma: Au pierdut controlul epidemiologic
Sursa foto: Facebook/ Octavian Jurma
de Gabriel Dano    |    24 Dec 2020   •   18:40

Așa se face că vedem în raportările zilnice cum cazurile sunt alocate chiar și după 3-4 zile, ceea ce înseamnă că persoanele infectate pot răspândi lejer boala în toate aceste zile, mai ales contacții direcți ale acestora.

"Datele privind testele pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 ce prezintă rezultat pozitiv, adică indică prezența virusului, sunt încărcate în platforma electronică de centralizare a datelor operaționalizată și gestionată de Ministerul Sănătății, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, de fiecare centru de testare/ laborator în parte.

Procesul este unul complet automatizat, platforma menționată transmițând apoi datele încărcate către toți beneficiarii legali, inclusiv către persoanele depistate pozitiv în urma testării. După încărcarea acestor date în platforma electronică, Direcțiile de Sănătate Publică efectuează anchete epidemiologice pentru fiecare caz în parte.

În urma acestor anchete apidemiologice fiecare caz depistat pozitiv este repartizat în județul/localitatea în care persoana testată pozitiv locuiește efectiv", a precizat Grupul de Comunicare Strategică, în exclusivitate pentru Antena 3.

Octavian Jurma: Autoritățile au pierdut controlul epidemiologic

"S-a văzut și pe curbă, din 3 noiembrie, de când s-a introdus acest nou sistem de raportare. S-a acumulat un deficit foarte mare de cazuri alocate. Aceste cazuri apar pe curba principală oficială, când se anunță, dar după aceea se scad din curbă când se alocă pe județe și apar aceste situații cum este astăzi, în care practic avem oficial 4.300 de cazuri, dar suma cazurilor alocate pe județe este de 5.126, deci sunt 816 cazuri care s-au alocat.

Aceste diferențe au un impact mare asupra curbei epidemiologice și pun semne de întrebare pentru că apar situații în care se alocă mai multe cazuri decât s-au efectuat teste în zilele respective", a explicat, la Antena 3 cercetătorul Octavian Jurma.

Acesta spune că autoritățile au pierdut controlul epidemiologic.

 

 

×
Subiecte în articol: Octavian Jurma COVID-19
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close