Antena 3 CNN Actualitate Autorităţile române şi FBI, pe urmele hackerilor. Descinderi în 8 judeţe. Prejudiciul se ridică la 4 milioane de dolari

Autorităţile române şi FBI, pe urmele hackerilor. Descinderi în 8 judeţe. Prejudiciul se ridică la 4 milioane de dolari

Autorităţile române şi FBI, pe urmele hackerilor. Descinderi în 8 judeţe. Prejudiciul se ridică la 4 milioane de dolari
Sursa foto: Foto: converseprisonnews.com
11 Dec 2012   •   08:30
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Gorj efectuează marţi 27 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Gorj, Olt, Ilfov, Vâlcea, Bacău, Timiş şi Caraş-Severin. Sunt vizaţi mai mulţi suspecţi de fraude informatice care au înşelat aproximativ 100 de cetăţeni americani. Prejudiciul se ridică la patru milioane de dolari.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, prezentat de Agerpres, în urma unei acţiuni desfăşurate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la SCCO Gorj, cu ajutorul SRI şi ofiţeri FBI şi Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, a fost destructurată o grupare formată din 20 de persoane specializată în săvârşirea de fraude informatice.

Procurorii susţin că membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din inducerea în eroare a aproximativ 100 de cetăţeni americani, prin organizarea de licitaţii frauduloase pe site-uri de profil.

În perioada 2009 - 2012 , membrii grupării au creat o schemă complexă de fraudare a cetăţenilor americani, prin recrutarea de persoane cu abilităţi în utilizarea calculatoarelor şi cunoştinţe de limba engleză, pentru postarea de licitaţii frauduloase pe site-urile de profil.

Licitaţiile frauduloase au presupus convingerea cumpărătorilor că bunurile (autoturisme, autovehicule, electronice) sunt reale, urmând ca banii trimişi de aceştia pentru garantarea tranzacţiilor să fie păstraţi de un terţ (societate de garantare de tip Escrow).

Anunţurile fictive postate de învinuiţi erau create prin modificarea unor anunţuri reale, prin schimbarea numelui, adresei de email şi a altor date ale vânzătorului sau ale bunurilor oferite spre vânzare, cumpărătorii fiind astfel induşi în eroare şi determinaţi să transfere în conturi indicate de învinuiţi un avans, fără a primi ulterior bunurile licitate.

Pentru ridicarea sumelor de bani achitate de părţile vătămate, liderul grupării a procurat diplome de licenţă falsificate, în specialităţile medicină şi teologie, actele fiind utilizate pentru obţinerea de vize de acces pe teritoriul SUA pentru membrii grupării.

Învinuiţii se deplasau astfel pe teritoriul SUA, unde le erau expediate acte de identitate, permise de conducere, documente de călătorie, toate falsificate, actele fiind utilizate în scopul ridicării în numerar a sumelor de bani şi expedierii acestor sume în România.

 

×
Subiecte în articol: descinderi hackeri DIICOT SRI FBI
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close