Antena 3 CNN Actualitate Autovehiculele care nu vor mai putea fi înmatriculate în România! Schimbarea de care trebuie să știe toți șoferii | Legea a fost publicată deja în Monitorul Oficial

Autovehiculele care nu vor mai putea fi înmatriculate în România! Schimbarea de care trebuie să știe toți șoferii | Legea a fost publicată deja în Monitorul Oficial

Noi schimbări majore în Codul Rutier! Hotărârea de Guvern a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Autovehiculele care nu vor mai putea fi înmatriculate în România! Schimbarea de care trebuie să știe toți șoferii | Legea a fost publicată deja în Monitorul Oficial
Sursa foto: Hepta / Pixabay
de Laura Dinu    |    19 Sep 2023   •   02:00

Printre modificări se numără şi introducerea numerelor de înmatriculare la primării, cu indicativ format din cifre, în locul abrevierii denumirilor localităților, pentru o mai bună identificare în trafic, iar permisul internațional de conducere va putea fi eliberat și de Direcția Permise de Conducere și Înmatriculări, nu doar de asociația Automobil Club Român.

Hotărârea de Guvern a fost publicată miercuri, 13 septembrie, în Monitorul Oficial.

Mașinile furate din străinătate nu vor mai putea fi înmatriculate 

Potrivit noilor reglementări, ”autovehiculele și remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliției Române ori de către autoritățile altor state, nu se înmatriculează”.

Vechea formă a legislației prevedea că interdicția de înmatriculare a autovehiculelor sau remorcilor era impusă de îndeplinirea a două condiții. Acestea trebuiau să fie reclamate ca fiind furate atât în România, cât și în străinătate și să fi fost date în urmărire de către Inspectoratul General al Poliției Române.

Prin urmare, multe dintre autoturismele furate în afara țării, dar aduse în România în vederea înmatriculării, nu erau reclamate autorităților române, fapt care, din punctul de vedere al MAI, ar fi putut conduce la concluzia că interdicția de înmatriculare nu era aplicabilă și vehiculelor date în urmărire la nivel internațional de către autoritățile competente ale altor state, scrie avocatnet.ro.

Cu alte cuvinte, vechea formulă legislativă putea fi interpretată în sensul că erau excluse de la interdicția înmatriculării vehiculele care se încadrau doar într-una dintre situațiile menționate, iar modificarea normelor actuale vine să corecteze această scăpare.

Noi plăcuțe de înmatriculare de la primării, numai cu cifre

În ceea ce privește numerele de înregistrare locală ale vehiculelor lente (numere galbene), culoarea acestora se va păstra, însă în locul abrevierii denumirii localității, considerată greu de identificat în trafic, noile numere de înregistrare vor conține un indicativ format din cifre. Acest indicativ va fi stabilit ulterior prin ordin emis de ministrul afacerilor interne.

Vehiculele vizate sunt tramvaiele, troleibuzele, mopedele, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, agricole, forestiere, tractoarele care nu se supun înmatriculării, precum și vehiculele cu tracțiune animală se înregistrează de către consiliile locale.

Mai mult decât atât, plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază sau la Serviciul Român de Informații, vor fi compuse din abrevierea denumirii instituției, scrisă cu litere majuscule și dintr-un număr de ordine.

Numerele de înmatriculare actuale ale acestor autoturisme vor fi valabile până la radierea autovehiculelor care le folosesc.

Permisul internațional de conducere va fi eliberat de ACR, dar și de DPCI

Se schimbă regulile și în ceea ce privește regimul de eliberare a permisului internațional de conducere. Acesta va fi eliberat atât de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DPCI) din cadrul MAI, cât și de Automobil Club Român (ACR). Odată cu această modificare, atât Direcția MAI, cât și ACR vor putea elibera un astfel de permis, mai scrie avocatnet.ro.

×
Subiecte în articol: Cod Rutier 2023
Parteneri
ANM anunţă cum va fi vremea în iunie
x close