Antena 3 CNN Actualitate Averea lui Petrică Mîţu Stoian ar putea ajunge la statul român

Averea lui Petrică Mîţu Stoian ar putea ajunge la statul român

Milioanele de lei din drepturile de autor ale lui Petrică Mîţu Stoian ar putea ajunge la bugetul de stat. 

Averea lui Petrică Mîţu Stoian ar putea ajunge la statul român
Sursa foto: ALEX MICSIK-Agerpres
de Roxana Ciucă    |    13 Dec 2021   •   09:53

Statul și-a anunțat intenția de a naționaliza o parte din sumele nerevendicate de rudele artiștilor decedați. 

În acest moment, banii artistului sunt blocați într-un cont până când se va lămuri cine este moștenitorul legal.

Banii lui Petrică Mîţu Stoian ar putea ajunge la statul român atâta vreme cât nu există moştenitori. 

Piesele sale ar putea genera zeci de mii de lei pe an chiar şi după moarte, datorită difuzărilor pe care le are la radio, la televiziune sau pe internet. 

Petrică Mîțu Stoian a avut un contract de colectare a drepturilor de autor cu CREDIDAM, un organism autorizat de ORDA (Oficiul Român pentru Drepturi de Autor) să strângă aceste sume de la difuzori și să-i returneze artiștilor. 

Organizația are obligația legală de a colecta aceste drepturi și după moartea lui Stoian. Banii respectivi vor rămâne însă blocați într-un cont până când se va lămuri cine este moștenitorul legal, care va avea dreptul să extragă acei bani din conturi. 

Situația s-ar putea complica dacă eventuala luptă pentru avere se va prelungi. Statul român și-a anunțat însă intenția de a naționaliza o parte din sumele nerevendicate de rudele artiștilor decedați, într-o perioadă mai lungă de timp. 

În noiembrie, în Senat a trecut un amendament PNL-PSD inițiat de Alina Gorghiu și Lucian Romașcanu, care propune ca 70% din sumele nerepartizate în cazul unor artiști decedați să fie distribuite către Fondul Cultural Român, instituție de stat. 

Inițiativa s-a lovit de opoziția organismelor de gestiune colectivă, dar și a artiștilor, care au inițiat o petiție împotriva acestei modificări a legii. 

În acest moment, CREDIDAM colectează drepturi pentru aproape 300 de artiști decedați, atât din țară cât și de peste hotare.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close