Antena 3 CNN Actualitate Averile directorilor din fruntea STB. Adrian Criț, de departe cel mai prosper

Averile directorilor din fruntea STB. Adrian Criț, de departe cel mai prosper

După cinci zile de grevă care a paralizat Bucureştiul, oamenii privesc cu resentiment spre Societatea de Transport București (STB). Ce mize sunt dincolo de ceea ce s-a văzut în mass-media? Cine sunt cei care conduc principalul operator de transport public din București și Ilfov şi cât de cointeresaţi sunt? Iată o listă cu averile principalilor membri ai consiliului de administraţie al STB.

Averile directorilor din fruntea STB. Adrian Criț, de departe cel mai prosper
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Alexandra Dima    |    26 Ian 2022   •   09:46

Consiliul de administrație al STB este format din 15 membri, iar din conducerea executivă fac parte 8 persoane. De asemenea, există 6 organizații sindicale în STB, dar numai Sindicatul Transportatorilor din București, cel condus de Vasile Petreanu, este cel reprezentativ.

Dintre cei opt directori ce fac parte din conducerea executivă a STB, Adrian Criț pare de departe că a strâns cea mai substanțială avere, cu o listă impresionantă de terenuri și imobile, dar și tablouri, ceasuri și bijuterii în valoare de 10.000 de euro, potrivit ziare.com.

O bună parte dintre membrii consiliului lucrează în cadrul Societății de Transport București încă de când au absolvit studiile universitare, sau chiar din timpul studenției, pornind de la funcții de lăcătuși sau controlori.

Adrian Criț

Adrian Criț este directorul general al STB din martie 2021. A absolvit Facultatea de Inginerie Mecanică din cadrul Universității Politehnice București, a făcut studii postuniversitare la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” și are un master la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”.

A lucrat o bună perioadă de timp la Registrul Auto Român, din 1999 până în 2010, unde s-a angajat inițial ca inginer, iar mai apoi a ajuns să conducă diverse departamente. Mai notează în CV că a fost director general al Regiei Autonome de Transport București (2010-2011), al Autorității Metropolitane de Transport București (2011-2012), iar din 2016 a ocupat funcția de consilier al directorului general al Registrului Auto Român.

Criț notează în declarația de avere completată în 2021 că deține, împreună cu soția, patru terenuri intravilane în București și alte două în județul Harghita. Mai notează un apartament și o casă în Bucureștii Noi și un spațiu comercial în Harghita.

Conduce o Toyota Corolla fabricată în 2006 și mai deține ceasuri în valoare de 5.000 de euro și tablouri și bijuterii ce valorează alte 5.000 de euro. În plus, are acțiuni la SC INTERLOGISTIC AC SRL în valoare de 237.100 de lei.

Notează venituri anuale de 102.931 lei ca director general al STB și 47.807 ca consilier al directorului general al Registrului Auto Român.

Andrei Sorin

Andrei Sorin este directorul direcției URAC (Uzina de Reparații - Ateliere Centrale) din cadrul STB din 2017. Acesta a absolvit Institutul Politehnic din București în 1991, iar de atunci lucrează la direcția URAC, pornind de la funcția de inginer.

Acesta declară două apartamente în București și un venit anual de 83.952 de lei.

Cristian Ilaș

Cristian Ilaș este directorul direcției de Exploatare și Siguranța Circulației din 2021. A absolvit Universitatea Politehnică București, dar lucrează în cadrul STB (fostul RATB) încă din anii studenției, când s-a angajat pe un post de controlor.

Acesta deține un apartament în București și conduce o Dacia Sandero. Notează venituri anuale de 68.496 de lei.

Daniel Florin Lupu

Daniel Florin Lupu este directorul Direcției de Marketing Digital din cadrul STB și este membru al Partidului Mișcarea Populară (PMP). Este licențiat în teologie la Universitatea din Pitești, unde are și un masterat, dar și în drept, la Universitatea Titu Maiorescu din București, unde are de asemenea un masterat. De asemenea, a făcut și un curs la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, din București.

În ultimii ani a ocupat mai multe funcții publice, potrivit CV-ului său. A fost membru în consiliul de administrație al Companiei Municipale pentru Managementul Traficului București (2017-2020), a fost director general adjunct al Companiei Municipale Iluminat Public București (2018-2020), a fost vicepreședintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (2020) și este, din anul 2020, consilier local la Primăria Sectorului 3.

Deține un apartament în București și notează bijuterii în valoare de 6.500 de euro. Declară, în declarația de avere din anul 2021, fiind ultima disponibilă, venituri anuale de 88.116 lei de la Compania Municipală Iluminat Public, 2.190 de lei de la Primăria Sectorului 3 și 40.034 de lei de la Autoritatea pentru Administrarea Arhivelor Statului.

Lucian Mincu

Lucian Mincu este directorul direcției de Infrastructură din cadrul STB din 2021. A absolvit dreptul în Craiova și are două mastere, la Facultatea de Mecanică și la Institutul de Științe Economice, ambele tot în Craiova. Din 2007 a lucrat în cadrul Autorității Rutiere Române, iar din 2012 în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Control în Transportul Rutier.

Conduce un Land Rover fabricat în 2009 și declară venituri anuale de 66.588 de lei. Potrivit declarației de avere, nu are conturi bancare și nici alte bunuri în afară de mașină.

Costel Sabarez

Costel Sabarez este directorul direcției de Tehnică și Investiții din cadrul STB. Potrivit CV-ului său, a absolvit Institutul Politehnic București, dar și Academia de Studii Economice și are și un doctorat în transporturi la Universitatea Politehnică. A lucrat încă din 1980 în cadrul STB, prima dată ca lăcătuș.

Potrivit declarației de avere, deține două terenuri agricole în Dâmbovița și unul intravilan în Prahova. De asemenea, are o casă și un apartament în București. Conduce un Citroen Xsara Picasso fabricat în 2008 și notează venituri anuale de 78.025 de lei.

Mihaela Simion

Mihaela Simion este directoarea Managementului Resurselor Umane din cadrul STB. Este licențiată în jurnalism, la Universitatea de Vest din Timișoara și are un master la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. De la absolvirea studiilor a lucrat doar la stat, în cadrul Primăriei Sectorului 2, Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile, iar din 2010 lucrează la STB.

Potrivit declarației de avere, deține o casă în Ilfov și conduce un Citroen C4 fabricat în 2012. Notează venituri anuale în valoare de 89.986 de lei de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public în București - Ilfov.

Mădălina Elena Strateciuc

Mădălina Strateciuc este directoarea direcției Economice din cadrul STB. A absolvit Academia de Studii Economice în 1997, iar de atunci lucrează în cadrul STB. Declară un apartament în București și venituri anuale de 131.693 de lei.

Greva STB s-a încheiat! Transportul public a fost reluat la capacitate maximă

Greva de la STB a început joi, 20 ianuarie, și a fost declarată ilegală prin două hotărâri ale Tribunalului București. Angajații STB au cerut demisia directorului Adrian Criț, piese noi de schimb pentru autobuze, troleibuze și tramvaie și un nou contract colectiv de muncă. Vasile Petrariu, liderul Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB), organizaţie cu circa 9.000 de membri, este considerat "creierul" grevei spontane, care s-a încheiat marți, 25 ianuarie. 

"După cinci zile de protest ilegal care a paralizat Capitala şi a provocat daune financiare masive Societăţii de Transport Bucureşti, angajaţii au înţeles că nu pot ignora legea şi obligaţiile pe care le au faţă de cetăţenii din zona metropolitană Bucureşti-Ilfov. Manipularea liderilor de sindicat, ale căror revendicări nu aveau nimic de-a face cu îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, servind doar propriilor interese, a încetat în această dimineaţă. Angajaţii noştri au înţeles că trebuie să respecte legea şi cetăţeanul", a subliniat Adrian Criţ, directorul STB.

Adrian Criţ a promis îmbănătăţirea transportului bucureştean, dar şi pedepsirea celor ce se fac vinovaţi de "grevă ilegală". 

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close