Antena 3 CNN Actualitate Avertismentul autorităţilor: Apa minerală te poate îmbolnăvi dacă nu citeşti cum trebuie eticheta

Avertismentul autorităţilor: Apa minerală te poate îmbolnăvi dacă nu citeşti cum trebuie eticheta

Avertismentul autorităţilor: Apa minerală te poate îmbolnăvi dacă nu citeşti cum trebuie eticheta
04 Ian 2012   •   21:57

Apa minerală ne poate îmbolnăvi! Dacă n-ai răbdare să citeşti eticheta şi nu o bei aşa cum trebuie. Avertismentul este dat chiar de Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor, care a testat toate tipurile de apă îmbuteliată de pe piaţă.

Aproape toţi procedăm aşa: luăm sticla de apă de pe raft fără să aruncăm măcar o privire pe etichetă.

Suntem 90% apă. Teoretic o gură în plus n-are ce să strice. Practic, însă, spun specialiştii, un pahar de apă nu doar hidratează, ci şi... dezechilibrează.

De aceea ar trebui să ne uităm pe etichetă după conţinutul reziduului fix. Sună complicat, dar este vorba de conţinutul de săruri minerale. Apele slab mineralizate, care au cel mai mic conţinut de reziduu, 500 mg pe litru, sunt cele mai indicate pentru consumul zilnic. Cele care au până la 1.500 mg pe litru trebuie consumate cu moderaţie. Apa cu un conţinut de peste 1.500 mg de reziduu pe litru, e bine să fie băută doar după ce întrebaţi medicul.

Pentru cei care ştiu să citească aşa cum trebuie eticheta, apa minerală poate fi chiar medicament.

S-a dovedit ştiinţific, s-au făcut nişte studii care au arătat că persoanele care beau apă minerală au un risc mai scăzut de a face boli cardiovasculare.

Apa care are peste 150mg de calciu / litru e recomandată persoanelor care au deficienţă de calciu. Aceeaşi poveste e valabilă şi pentru apele sodice. Şi, culmea, apa poate fi chiar toxică, dacă are un conţinut mare de nitriţi.

Pentru mâncarea sugarilor, trebuie utilizate numai ape cu un continut mai mic de 10 mg/l nitrati şi sub 0,05 mg nitriti.

Românii au consumat în 2011 circa 12 milioane de hectolitri de apă îmbuteliată. 40% dintre cumpărători au optat pentru cea carbogazoasă. 

 


×
Subiecte în articol: Apa minerala avertisment eticheta calciu
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close