Antena 3 CNN Actualitate Avertismentul dr. Rafila: Așa cum am ajuns foarte rapid de la 400 la 700 de cazuri în câteva zile, se poate ajunge la cifre mai mari

Avertismentul dr. Rafila: Așa cum am ajuns foarte rapid de la 400 la 700 de cazuri în câteva zile, se poate ajunge la cifre mai mari

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României în boardul OMS, vine cu un avertisment dur şi spune că aşa cum cazurile de COVID-19 au crescut repede de la 400 la 700 de cazuri pe zi, la fel putem ajunge la cifre mult mai mari.

Avertismentul dr. Rafila: Așa cum am ajuns foarte rapid de la 400 la 700 de cazuri în câteva zile, se poate ajunge la cifre mai mari
Sursa foto: Hepta
de Denisa Nedelcu    |    12 Iul 2020   •   15:50

În ce priveşte creşterea cazurilor de coronavirus din ultimele zile, medicul spune că în toate țările în care s-a renunțat la purtarea măştii şi la distanța fizică, numărul de îmbolnăviri a fost mai mare.

"Dacă ne apropiem de un nou vârf, putem să considerăm că e bine, pentru că înseamnă că se oprește creșterea. Dacă atingi un vârf, punctul următor e de descreștere. Eu sper să fie așa, dar lucrul ăsta nu se poate întâmpla mai repede de câteva săptămâni și doar dacă reușim să încheiem această abordare diferită în zona publică în ceea ce privește această fecțiune, încât să dăm suficientă coerență mesajulor, pe de o parte, și să dăm încredere oamenilor că dacă reușesc să respecte acele câteva măsuri, lucrurile pot intra în normal. Acest lucru trebuie coordonat cu autoritățile de sănătate publică”, a spus Alexandru Rafila, potrivit digi24.ro.

Rafila: Trendul descrescător nu vine de la sine

Cât despre evoluţia numărului de cazuri, "important este trendul. Trebuie să avem o perioadă de 1-2 săptămâni ca să putem spune că pandemia se află într-o anumită fază a evoluției.

Așa cum am ajuns foarte rapid de la 400 la 700 de cazuri în câteva zile, sigur că se poate ajunge și la cifre mai mari. Trendul descrescător să știți că nu vine de la sine, am auzit și teorii - "oricurm în 2-3 săptămâni începe să scadă transmiterea", dar nu există motivație științifică care să reflecte acest lucru. 

În toate țările unde s-a renunțat la distanțare fizică și la utilizarea măștii a crescut numărul de cazuri, fără să existe semnele unei scăderi din senin, pentru că acest lucru nu se poate întâmpla. Cu cât ne expunem mai mult, cu atât transmiterea va fi mai intensă", a avertizat el.
 

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close