Antena 3 CNN Actualitate Avertismentul medicilor privind cea mai agresivă formă de cancer de piele. Numărul cazurilor din Cluj s-a dublat în ultimii zece ani

Avertismentul medicilor privind cea mai agresivă formă de cancer de piele. Numărul cazurilor din Cluj s-a dublat în ultimii zece ani

Avertismentul medicilor privind cea mai agresivă formă de cancer de piele. Numărul cazurilor din Cluj s-a dublat în ultimii zece ani
Sursa foto: Foto: www.lifestylehealths.com
14 Iun 2013   •   17:04

Medicii români recomandă evitarea expunerii la soare la orele prânzului, în condiţiile în care numărul cazurilor de melanom malign, cea mai agresivă formă de cancer de piele, înregistrate în judeţul Cluj, s-a dublat în zece ani. Principala cauză a acestei forme grave de cancer este expunerea prelungită la ultraviolete şi modificările comportamentale ale tinerilor.

Directorul executiv al Societăţii Române de Cancer, dr. Adriana Melnic, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că în perioada verii tinerii ar trebui să folosească factori de protecţie solară şi ochelari de soare cu protecţie UV.

"Melanomul malign este cea mai agresivă formă de cancer de piele. Incidenţa acestui melanom s-a dublat în judeţul Cluj în ultimii zece ani. Dacă în anul 2000 erau 35 de cazuri, în anul 2009 au apărut 69 de cazuri, o creştere alarmantă, ca urmare a expunerii prelungite la ultraviolete. Vârful de incidenţă este la persoanele între 25 şi 45 de ani, deoarece s-a modificat modelul comportamental, în special al tinerilor. E modern să fii bronzat, să stai la soare sau la solar. Dar acest lucru este periculos, astfel încât recomandăm expunerea la soare între orele 11.00-15.00, folosirea unor soluţii de protecţie solară sau a ochelarilor de soare cu protecţie UV", a spus dr. Adriana Melnic, citată de Mediafax.

Din totalul pacienţilor diagnosticaţi cu melanom malign avansat, 75 la sută îşi pierd viaţa în primul an de la diagnostic, a precizat medicul.

"Dacă este descoperit precoce şi tratat corect, acest melanom malign poate fi vindecat în proporţie de 98 la sută din cazuri”, a subliniat Melnic.

Dr. Simona Şenilă, reprezentant al Societăţii Române de Dermato-Oncologie, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că tinerii care nu se protejează de ultraviolete devin, în timp, “posibili candidaţi pentru dezvoltarea unui melanom malign”.

"O persoană care observă modificarea unei leziuni pigmentare, o aluniţă mai veche, care devine asimetrică, îşi modifică conturul, culoarea sau dimensiunea, sau care vede că a apărut pe piele o aluniţă nouă, trebuie să se prezinte la medicul dermatolog care poate să evalueze dacă leziunea este sau nu cu probleme. Soarele a devenit o sursă nocivă de radiaţii UV, şi sunt foarte mulţi tineri care se expun fără foto-protecţie, devenind, astfel, posibili candidaţi pentru melanom malign în anii următori. Şi solarul este total contraindicat”, a afirmat Şenilă.

Potrivit Registrului Regional de Cancer pe Regiunea de Nord-Vest, în anul 2009 în judeţul Cluj, s-au înregistrat 3.095 cazuri noi de cancer, faţă de anul 2000, când figurau un număr de 1.706 pacienţi cu această afecţiune.


×
Subiecte în articol: cancer de piele
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close