Antena 3 CNN Actualitate Avioane de vânătoare rusești, interceptate în timp ce intrau în spațiul aerian al României

Avioane de vânătoare rusești, interceptate în timp ce intrau în spațiul aerian al României

Avioanele britanice Eurofighter Typhoon, care execută misiunea de politie aeriană de la Baza Mihail Kogălniceanu, au interceptat marti, mai multe avioane rusesti care se apropiau de Zona de Identificare Aeriana a Romaniei, se arata intr-un comunicat al NATO.

Avioane de vânătoare rusești, interceptate în timp ce intrau în spațiul aerian al României
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    24 Iun 2021   •   21:41

Mai multe avioane de luptă rusești Su-24 Fencer și Su-30 Flanker au fost urmărite pe 22 iunie intrând în Zona de Identificare a Zborului, care este zona spațiului aerian internațional controlat de România, arată sursa citata.

Aeronavele rusesti nu informaseră despre planurile de zbor și nici nu au contactat controlorii de trafic aerian, scrie Ziare.com.

"Interceptarea de astazi demonstrează că suntem integrați complet în sistemul NATO de poliție aeriană de la baza noastră de operare de aici, din România", a declarat Stephen Lamping comandantul detasamentului RAF Typhoon din Romania.

"Aceasta a fost o operațiune de rutină pentru RAF care are o mare experiență. Misiunea nu a fost diferită de ceea ce fac alte aeronave NATO în alte zone în mod regulat", a mai adaugat el.

Avioanele Eurofighter Typhoon au fost alarmate pentru interceptare si au fost coordonate de controlorii de luptă aeriană români care operează de la Centrul de raportare a controlului din România. Avioanele rusești au părăsit FIR (Flight Information Region) România înainte să intre în raza vizuală a avioanelor britanice.

Incidentul a avut loc cu exact o zi înainte ca Federația Rusă să susțină că a deschis foc de avertisment impotriva distrugătorului britanic HMS Defender care ar fi intrat în apele teritoriale ale Crimeei, notează publicatia DefenseRomania.ro. Londra a dezmințit informația și a transmis că e o știre falsă, iar modul în care Moscova a prezentat incidentul indică o campanie rusă de dezinformare. De fapt, distrugătorul britanic efectua o 'traversare inofensiva in apele teritoriale ucrainene'.

Interceptările aeronavelor în aceasta regiune a frontierei NATO sunt efectuate de catre efective militare de la Baza 57 Aeriana Mihail Kogalniceanu, unde alaturi de aeronavele MiG-21 LanceR si F-16 Fighting Falcon ale Romaniei, partenerii nostri din cadrul NATO participa si ei la misiuni de Politie Aeriana Intarita sub comanda NATO.

Circa 200 de militari britanici sunt detasati la baza militara de la Kogalniceanu.

La finalul lunii martie avioanele Typhoon ale NATO au interceptat mai multe bombardiere ale Rusiei.

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close