Antena 3 CNN Actualitate Avion, filmat în timp ce se prăbuşeşte în Bacău (VIDEO)

Avion, filmat în timp ce se prăbuşeşte în Bacău (VIDEO)

Avion, filmat în timp ce se prăbuşeşte în Bacău (VIDEO)
Sursa foto: Avion
12 Aug 2009   •   20:21

Un accident aviatic din 2002, în care un MIG 21 Lancer a căzut imediat după decolare, a fost filmat de la bordul altui avion, aflat în acele momente la sol. Se întâmpla la Bacău, iar pilotul a reuşit atunci să se catapulteze. Imaginile, ţinute secrete până acum, au fost trimise pe adresa redacţiei.

Ora 13 şi 20 de minute. Avionul se ridică pentru un zbor obişnuit, de antrenament. În cabină - doar pilotul. Imaginile filmate dintr-un alt MIG, rămas la sol, surprind decolarea. Aparatul de zbor urcă aproximativ 70 de metri. Atunci se produce explozia.

Din inerţie, avionul mai urcă puţin. Apoi se prăbuşeşte de la 100 de metri. La limită, pilotul se salvează.

În câteva minute, locul este plin. Avionul e complet distrus. S-a prăbuşit la capătul de sud al pistei, la câteva sute de metri de o benzinărie. Din fericire, nu avea muniţie la bord.

Pilotul a fost scos rapid din zonă de o ambulanţă. Avea câteva contuzii la braţe şi bărbie.

Locotenentul Florin Butcovan avea, pe atunci 26 de ani. Terminase Academia de aviaţie în 1999. A trebuit să explice în anchetă ce s-a întâmplat. A spus că la câteva minute de la decolare motorul s-a oprit. A simţit că nu mai poate stăpâni aparatul. Era prea aproape de sol, ca să-l redreseze.

S-a aflat ulterior ce se întâmplase. Nu a fost eroare de pilotaj. Pur şi simplu, o pasăre ajunsese în motor. Ancheta a fost închisă cu rezoluţia: cauze tehnice.

38 de Miguri Lancer s-au prăbuşit în România, din anii 70, de când au intrat în dotarea Armatei Române. Mai sunt în jur de 70 de aparate, dar în 2010 resursa de zbor le expiră. Iar România trebuie să-şi cumpere alte avioane de luptă.

În competiţie au intrat avionul american F 16, Gripen-ul suedezilor şi avionul Eurofighter Typhoon. Contractele, extrem de controversate, se discută de 2 ani, fără o decizie finală.



Observator


×
Subiecte în articol: avion prabusit Bacău filmat
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close