Antena 3 CNN Actualitate Aviz negativ pentru autonomia Ținutului Secuiesc

Aviz negativ pentru autonomia Ținutului Secuiesc

Aviz negativ pentru autonomia Ținutului Secuiesc
19 Mar 2019   •   14:30

Update: Proiectul UDMR privind autonomia Ţinutului secuiesc a fost respins de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Decizia finală va aparţine însă plenului, iar votul va fi dat cel mai probabil mâine. Proiectul prevede înfiinţarea unor regiuni de dezvoltare separate, cu statut autonom. 

Știrea inițială: UDMR cere autonomie pentru Ţinutul Secuiesc. Proiectul UDMR care prevede înfiinţarea unor regiuni de dezvoltare separate, cu statut autonom, ajunge marți pe masa aleşilor din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. 

UDMR solicită adoptarea în procedură de urgență a prevederii legislative care să asigure minorităților naționale: 

-Reprezentare proporțională în instituțiile administrative la nivel local, județean, național și european 
-Reprezentare proporțională a minorităților naționale în instanțe și tribunale 
-La nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporțional cu numărul persoanelor care aparțin minorităților naționale istorice, atât la nivel național, cât şi la nivel local 
-Modul de administrare autonomă a vieții culturale, învățământului şi culturii minorităților naționale istorice se reglementează prin Legea privind statutul minorităților naționale din România 
-Posibilitatea înființării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obține, prin lege, un statut de autonomie specială pentru județele care aparțin unor regiuni istorice sau în care o minoritate națională istorică are o proporție semnificativă şi care, împreună, corespund cerințelor NUTS 2 prevăzute în Regulamentul 1059/2003. 

×
Subiecte în articol: tinutul secuiesc autonomie UDMR
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close